Представители на община Разлог бяха посрещнати от кмета на община Гьорче Петров Александър Наумоски за съвместното провеждане на четвърта работна среща по проект „Изпълнение на образователни методи – „Направи и научи” при обучението за оползотворяване на слънчевата енергия в основните училища”, финансиран по програма „Еразъм+” на Европейския съюз.

Община Разлог, община Гьорче Петров, ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, с. Баня и ОУ „Мирче Ацев” работят в партньорство по проекта от ноември 2016 г. Основната цел на проекта е чрез практическо обучение учениците от основните училища да научат повече за възобновяемите енергийни източници, използването и популяризиране на слънчевата енергия, както и за самото производство на енергия. Над 300 ученици са повишили знанията си за възобновяемите енергийни източници след включването им в дейностите по проекта.

Представителите на двете партньорски общини одобриха  финалната версия на Стратегията за партньорство, която предстои да бъде подписана на тържествена церемония. Учители от ОУ „Св. Паисий Хилендарски” – с. Баня, община Разлог (България) и ОУ „Мирче Ацев” (Македония), както и експерти от неправителствения сектор анализираха резултатите от проучванията сред учениците относно изпълнението на дейностите, заложени в проекта. Награди получиха най-добрите ученически екипи за своите презентации, посветени на възобновяемите източници. Проектът „Направи и научи” има за цел да насърчава използването на нови подходи за обучение и работа като една чудесна възможност за по-ефективно образование и създаване на дълготрайно партньорство.