Пернишкият художник Петър Георгиев- Рей долетя от Канада, реди изложби в София, дарява 6 платна за Музей на книгата в Националната библиотека

 

Българският писател, художник и актьор Петър Георгиев – Рей, който е от Перник, но отдавна живее в чужбина, отново ще представи свои картини в България. На 12 юни в Централното фоайе на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” в София ще бъде открита благотворителна изложба – шест платна на Петър Георгиев – Рей. Същевременно ще бъде представен и романът „Мислителят, или насаме с един живял”, който бе издаден през 1997 г..  Ще бъдат представени и три пластики на присъединилия се към инициативата скулптор Христо Михайлов. Авторите даряват средствата от продажбите на творбите за създаване на Музей на книгата в Националната библиотека.

На 13 юни в галерия ФОРУМ, също в столицата, ще бъде открита експозицията „Портрет на енигма”. Откриването и на двете изложби е в 18 часа. След дебюта през есента на 2016 г. в друга софийска галерия Петър Георгиев – Рей за втори път показва свои творби в България.

След страхотните успехи на художника в Америка и Канада, сега Рей ще представи най-новите си произведения пред българска публика в столичната галерия ФОРУМ на бул. „Васил Левски“ 93А. Платната за изложбата са рисувани специално за пространството на галерията и ще впечатлят публиката с експлодиращ колорит и експресивност”, съобщиха от галерията.

Авторът е сред търсените творци в Канада и Америка. Роден е на 11 февруари 1963 година, първите 4 години живее в село Боснек, след това семейството му се установява в Перник. Петър е кръвно свързан и с Дупнишкия край – родът му по линия на неговата майка Елена Петрова Калъпчийска (по баща) е от дупнишкото село Дяково. Петър завършва средното си образование в гимназията в Перник, а през 1987 г. – актьорско майсторство във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”, след което известно време работи в театъра във Враца, снима се и в няколко филма. В началото на 90-те, заедно със съпругата си Милена, емигрират в Канада, с 2 куфара и 500 долара, взети на заем. Извън родината, която напуска заради непривлекателната обстановка в държавата тогава, намира реализация пак в сферата на културата. Започва да пише, а след това и да рисува. Вече има издадени три книги – поезия и проза, над 20 самостоятелни и 15 групови изложби в Канада, Америка и Франция и притежава собствена галерия в Монреал. Петър Георгиев е обявен от известния американски критик Кенуърт Мофет за един от най-оригиналните художници, които творят днес.

Живописта на Петър, който използва цялата палитра от цветове, както и визуалните свойства на този вид изкуство, е определяна като хипер-илюзия. Работейки изключително с бои върху платно, Рей се стреми да поддържа традицията в техниката и да създава хипер-илюзионистични образи без помощта на електронни и цифрови инструменти. “Искам да продължа традицията на живописта, истинската живопис, с боя, четка и други инструменти … но в същото време искам да се постигне този вид изображение, което е като фотография или работено с компютър”, казва художникът. В неговите творби присъстват гледки, които изследват традиционни и класически предмети, но внимателно конструирани на езика на съвременното изкуство. Неговите образи, абстрактни, но много детайлни и описани от него като “хипер-илюзионистични”, канят за съзерцание и наблюдение и се разгръщат на нови нива при всеки нов поглед, казват от галерия ФОРУМ за картините на Петър.