Емил Радев и Андрей Новаков  

За двоен стандарт на горивата заговориха евродепутатите от ГЕРБ Емил Радев и Андрей Новаков. Пред журналисти в ЕП те показаха видимите разлики между два буркана с дизелово гориво. Съдържанието на единия е закупено от България, а на другия – от Гърция, обясниха те. Двамата настояват да се въведат мерки за единен стандарт при горивата в Европейския съюз. Евродепутатите предлагат пилотен проект за нова европейска програма на стойност 3 млн. евро за преодоляване на проблема с двойния стандарт при горивата в Общността.

“Идеята е да се направят проверки по целия път на горивата – от рафинерията до колонките на бензиностанциите, а резултатите да се публикуват в онлайн платформа в реално време.

Така потребителите ще могат да виждат какво е качеството на горивото от дадена верига бензиностанции в България и на същата верига в друга страна – членка на ЕС”, обясни пред Нова тв евродепутатът Емил Радев.

Той каза, че е добра идея да се създаде и единен европейски орган за контрол. У нас през изминалата година са установени 300 000 литра некачествено гориво.