Война за ученици: Директорката на спортното училище в Самоков С. Костова взема деца от ръцете на треньори и ги подарява на М. Кенанов

Школската шефка блъска врати и крещи на бившата биатлонистка М. Вучова: Какво като ти си довела детето, няма да го тренираш, вън!

 Самоковци се питат: Не трябва ли Костова да брани всички клубове, ако се държи така, докато е временно на поста, както ще стане ако спечели конкурса на 25 юни?

Директорката на спортното училище „Никола Велчев“ – Самоков, Светла Костова завихри истинска война за деца, след като се оказа, че пълни определи спортни клубове за сметка на други, които са привлекли нови възпитаници на школото. Днес тя се затвори в кабинета си с треньора по биатлон от частен клуб „Боровец” Мирослав Кенанов, секунди след като изхвърли конкурентния треньор от „Рилски спортист” Марияна Вучова, записала в училището за новата учебна година поредното дете. Училището е пред пускане на кепенци и част от треньорите, само за да спасят училището и спортната му слава, с всички усилия убеждават родители да записват там децата си. С тази дейност са се нагърбили Вучова и още шепа борци за българския спорт.

Мирослав Кенанов

 

Секунди, след като прие детето, директорката Костова грубо и безпардонно кресна към известния треньор по биатлон Марияна Вучова, класирала се 7-ма на световното във Финладия. „Какво като ми водиш деца, голямо чудо, вън? Вземи си ги, ако можеш!”, най- арогантно се озъби директорката срещу треньора, който е и журналист във вестник „Вяра”.

Въпреки това Костова прие родителите на въпросното дете в кабинета си, като покани обаче конкурентния треньор- Кенанов.

След 20- минутен разговор с майката стана ясно, че детето й ще тренира в клуб „Боровец” на Кенанов.

По този повод вестник „Вяра” сигнализира Комисията за защита от дискриминация, за да се произнесат те относно поведението на Светла Костова и дали тя ограбва клубове, за да облагодетелства за тяхна сметка други. Повикахме полиция, които веднага пристигнаха на място. Директорката се скри и отказа да отговори унищожени ли са първичните документи на въпросното дете? Защо треньорът, който води детето в училището, е изгонен, а директорката кани друг треньор от конкурентен клуб, не е ли с цел да му пълни норматива?  Положило ли е детето изпит на 22. 06.2018г. за 5-ти клас в същото училище  пред треньорите Вася Йорданова, Марияна Вучова с други документи, неотговарящи на действителността? На коя дата въпросното дете е подало заявление за допускане до приемен изпит за учебната 2018г-2019 г. и какъв вид спорт е посочил?

Репортер на „Вяра” поиска оригиналното заявление на момчето за допускането му до приемен изпит за следващата учебна година от директорката. Вместо спокойно да го покаже, както си му е редът, Костова с цяло гърло кресна и удари вратата: „Ти коя си, ма, за да искаш документи? Вън, напукай веднага! Документи мога да покажа само в РУО. Не съм подправяла документи, вие не сте треньор на детето, няма да и да бъдете, нищо че го доведохте. В дирекцията ще влезе само майката и неговият треньор. Заявлението вече са го дали родителите по един начин, сега ще трябва да го заявяват по друг начин. В моето училище има комисия, вие не сте член на тази комисия, вън”, изцепи се Костова и тресна вратата с все сила.

Свидетели на инцидента питат началника на  РУО Росица Иванова това не е ли самоуправство, такова ли трябва да бъде поведението на директор, школото да не би случайно да й е бащиния? Костова е временно изпълняваща длъжността директор, какво ще стане, ако тя спечели конкурса, насрочен за 25 юни? Законни и правилни ли са действията й? Честно ли е да предоставя деца на клубове и изобщо тези клубове покрили ли са нормативите и критериите? Има ли дискриминация при записването на децата и насочването им при едни треньори, има ли фалшифициране на документи и всичко това от какви подбуди е направено? На принципа симпатия- антипатия ли стават нещата или е въпрос на субсидии? Колко пари носи едно дете на училището? С каква цел директорката осигурява деца на даден треньор, пренебрегвайки други? По какви причини и критерии Костова раздел клубовете? Не е ли тя човекът, който трябва да бъде безпристрастен, да обединява, не да разделя и да се бори всички да се развиват? Защо за едни е майка, за други мащеха?

Междувременно, докато течеше скандалът, в Спортното училище „Никола Велчев“ – Самоков положиха изпит 34 бъдещи надежди при допустим брой 24 в дисциплините ски биатлон, ски алпийска дисциплина, ски бягане, сноуборд  и борба. 12 от тях положиха изпит по борба, 10 заявиха желание за ски алпийски дисциплини, 6 по биатлон , 4-сноубордисти и 3-ма ски бегачи. Тестовете за оценка на нивото на развитие на двигателните качества се проведоха единствено пред погледите на  треньорите от спортното училище. Направи впечатление, че представители от РУО, от Министерството на младежта и спорта липсваха. Родители се питаха въобще поканени ли са били?  Членовете на комисията по време на изпита бяха неизвестни? Протоколите от изпита не стана ясно от кого бяха изготвени. Не стана ясно кой е и председател на комисията. Треньорите не са ли в конфликт на интереси да провеждат сами изпитите си? Треньорите попълниха ли декларация за безпристрасност, с която да докажат, че нямат конфликт на интереси? Значи ли че човек, които преподава на самото дете,  трябва да бъде изпитващ? Кой от ръководството проследи кой кандидат е положил успешно изпита и получил ли е реалната оценка? Попълниха ли родителите декларация за поверителност на личните данни? Това са все въпроси, които останаха без отговор.