Игуменът на Рилския манастир дядо Евлогий благослови кюстендилските череши и стопаните, , кметът Петър Паунов и хиляди гости разгледаха над 50 атрактивни щанда на празника

Официалните гости на Празника на черешата

Заради дъждовете черешите започнаха да загниват, няма и достатъчно берачи”, заяви директорът на Института по земеделие проф. д-р Димитър Домозетов

Хиляди гости се стекоха на 11- то издание на Празника на черешата в Кюстендил, чието начало бе дадено официално от кмета Паунов.

Директорът на Института по земеделие проф. д-р Димитър Домозетов и представи девет от най- добрите сортове
Института по земеделие нареди над 90 сорта череши

Сред гостите имаше и група китайски граждани.  Празникът на черешата, който се организира от община Кюстендил и Институт по земеделие уважиха Неврокопският митрополит Серафим, игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий, Белоградчишкият епископ Поликарп, които благословиха кюстендилските череши и черешопроизводителите.

Близначки Антония и Ели, Александра, Виктория, Детелина и Елица
НЧ “Съгласие 2007” село Жабокрът

Зам.- министъра на МРРБ Деница Николова и кметът на македонската община Куманово Максим Димитриевски, също уважиха Празника на черешата. Тук бяха още областният управител Виктор Янев, кметът на Кюстендил Петър Паунов, председателят на ОбС- Кюстендил Михаела Крумова и още много други официални гости.

Двуметровата торта с череши

Пространството в градинката пред общината бе изпълнено до краен предел с над 50 атрактивни щандове на читалища, кметства, клубове, организации, училища и детски градини, украсени с красиви вешала и чаровни девойки с народни носии, излезли като от картините на Майстора. Института по земеделие бе наредил над 90 сорта череши.

„След две години на мразове и студове сега се радваме на богата реколта. Тя обаче също има своите проблеми. От начало черешите бяха много дребни, сега наедряха като заваляха дъждовете, но започнаха и да загниват. Има проблем и с берачите. Няма достатъчно берачи. Проблем е също и реализацията на продукцията. През тази година един сорт наречен Съмит се представи много добре. Той не се напука и не пада от дръжката. След кампанията трябва да се извърши и лятна резитба на черешите, за да може следващата година да са по- едри черешите”, заяви директорът на Института по земеделие проф. д-р Димитър Домозетов и представи девет от най- добрите сортове, носени от кюстендилски девойки.

Изненадата и предпочитаното място за снимки за посетителите бе двуметровата торта с череши. Освен с пъстрите черешови щандове, центърът на Кюстендил привличаше посетителите си с десетките търговци на накити, сувенири, занаятчийски изделия, фолклорни дрехи и какво ли още не.

Въпреки унищожителните градушки в последните 10 дни, щандът на едно от най- засегнатите села Ръждавица привличаше погледите на посетителите, не само с отличната си аранжировка, но и с 6- те усмихнати девойки в носии. 8- годишните близначки Антония и Ели, връстничката им Александра, 11- годишната Виктория и 12- годишните Детелина и Елица, споделиха че не за първи път са част от празника, а идеята за подредбата на щанда е лично тях и с помощта на по- възрастни жители на Ръждавица са го украсили.

Празникът на черешата започна в петък вечерта с концерт на Ирина Флорин. Специално за посетителите на Кюстендил и всички желаещи, Община Кюстендил подготвя информационен тур от 16:00 часа, обхващащ всички културно-исторически обекти в града. Празничният концерт на 23 юни ще бъде от 20.00 часа на площад „Велбъжд“, с хитовите изпълнения на Нели Петкова и Цветелина Грахич.

Краси Ценкова