Подариха книги за Ванга на 100-годишната Цветана Гуджева, юбилярката призна: С кръвно 120 на 80 нямам никакви болежки, не се лишавам от никакво ядене

Позитивната нагласа и вярата в Бога са нещата, които винаги са й помагали да преодолява и най-трудните предизвикателства в живота

 

Цветана Гуджева от с. Труд навърши 100-години. Подариха й огромна кошница плодове, бяло и червено вино, красив букет,
както и с томчета за любимата й баба Ванга. „Разбрах, че много уважаваш и обичаш баба Ванга, затова съм ти избрал две книги за нея.“,  каза кметът Димитър Иванов.
Баба Цветана се похвали, че няма никакви болежки, а в болница е стъпвала само веднъж в живота си – за профилактичен преглед. Кръвното й налягане е като на космонавт – 120 на 80.
„Започнах да печеля пари още на 5 години – помагах при отглеждането на буби в селската църква.“, разказа столетничката.
Когато получила възнаграждението за труда си, тя била изключително развълнувана, защото за пръв път виждала толкова пари накуп. „Веднага изтичах при майка ми да й покажа колко банкноти имам“, спомни си рожденичката.
На 17 години тя и 14-годишният й брат остават без баща и започват работа на полето, за да помагат на семейството. Цял живот баба Цветана се занимава със земеделие. Тя има 3 деца – дъщеря и двама сина, единият от които е починал преди 2 години. Не спира да работи до 65 години, когато остава в къщи, за да гледа шестте си внука и девет правнука.
Столетничката си хапва от всичко с апетит, но най-много обича сладкиши, като любими са й едновремешните лимонови резенки. Тя почти не пие алкохол – единствено по чаша мента по празници. Възрастната жена, която се е родила в къщата, където чества и 100-годишния си юбилей, не гледа телевизия. Почти през целия ден чете книги и вестници, често посещава и библиотеката в читалището. Изобщо не ползва очилата си, които са й от 50 години и предпочита да чете на двора, на естествена дневна светлина. Баба Цветана спазва стриктно Коледните и Великденските пости, както и тези в сряда и събота. Помни имената и рождените дати на всичките си близки. Позитивната нагласа и вярата в Бога са нещата, които винаги са й помагали да преодолява и най-трудните предизвикателства в живота.
„Чест е за мен, че бях гост на този специален празник. Нека ти пожелая да се радваш на здраве, бодрост, сила на духа и догодина пак да ни събереш за рождения си ден!“, пожела на изпроводяк кметът на община „Марица“ Димитър Иванов на баба Цветана.