Депутат хвърли бомба: Пръв предупредих Корнелия за избягалия колега! Политическият брокер Панчев може да гласува с ГЕРБ, а после да отиде в АБВ или “Воля”!

Александър Паунов

Панчев няма да ходи при “Агнешките главички”, защото си търси партии, които имат шанс за следващия парламент, категоричен е Александър Паунов

 

Поредната трансформация в българския политически живот стана преди дни, когато лидерът на “Земеделски съюз Александър Стамболийски” Спас Панчев напусна соцкоалицията и се обяви за независим депутат, пише Блиц. Потърсихме неговия колега Александър Паунов за повече подробности по горещата тема в левицата.

Спас Панчев

– Г-н Паунов, вярно ли, че сте предупредили Корнелия Нинова, че г-н Спас Панчев не е надежден депутат и по тази причина не трябва да бъде включен в предизборната коалиция?

– Още преди година и половина направих анализ на коалиционната политика и в него подчертах, че Спас Панчев е политически брокер. Особено това важи на местните избори. Направих предложение той да не бъде включван в коалицията, но въпреки това БСП в лицето на Корнелия Нинова направи точно обратното. И сега се вижда, че това е груба политическа грешка!

 – Има ли бъдеще този депутат, наричан и Лакомото, в политиката?

– Има голямо бъдеще, особено на местните избори, където той много умело продава своята регистрация на партията в големи градове като Варна, Пловдив, Видин, Смолян и Казанлък и вкарва от там по двама-трима общински съветници, въпреки че сме взели решения всички наши съветници да направят една обща коалиция, те защитават корпоративни интереси в интерес на своите спонсори и гласуват заедно с ГЕРБ.

– Казвате, че Панчев е политически брокер. С кои партии търгува влияние?

Корнелия Нинова

– Той прави местни коалиции, обикновено с партиите от десния спектър. Става така, че неговите съветници гласуват много пъти срещу левицата и кметовете на БСП и в полза на ГЕРБ. Това показва, че той има слабост към десните партии. Нищо чудно сега Панчев да гласува в парламента заедно с ГЕРБ. Александър Паунов

– След като Панчев е толкова повратлив има ли шанс той да се прегърне с партиите от кръга “Агнешки главички”?

– Той се прегръща с такива партии, които имат шанс да влязат в следващия парламент. “Агнешките главички”, за които ме питате, мога да Ви кажа, че едва ли имат шанс за Народното събрание и затова едва ли ще отиде при тях. На него му трябва по-солидна партийна формация, за да направи коалиция.

Вярвате ли на приказките на Панчев, че Корнелия Нинова е в конфликт с него, защото преди години го е извадила от управителното тяло на “Техноимпекс”?

– Това, което говори, не е вярно. Ако беше истина и Корнелия имаше лошо отношение към него, нямаше да му даде избираемото трето място в депутатската листа в червения Старозагорски избирателен район. Сегашните му приказки могат да му послужат като оправдание пред десните, за да го развяват като плашило. Така направи вчера Цветан Цветанов по време на дебатите за вота на недоверие и може да използва Панчев да работи срещу левицата.

– Затворена ли е страницата за Лакомото в БСП?

– Според мен той вече няма път назад към левицата и ще си търси нова формация от сорта на АБВ и “Воля”, за да пробва да влезе в следващия парламент!