Румен Йонков от Долна баня натовари черешово топче на УАЗ-ката си, гърмя в чест на рокерския събор

70-годишният Георги Мавров събра погледите с ловешко „Балкан”-че, поп Пламен яхна АТВ

Кирил Загорски сготви 100 литра агнешки летен курбан за гостите на рокера Костадин Тодоров

70-годишният Георги Мавров стана атракция с балканчето си на рокерски събор в Долна баня. За дванайсета поредна година членовете на долнобанския мотоофроуд клуб с председател Костадин Тодоров празнуваха в чест на своя покровител и закрилник – свети пророк Илия. Центърът на Долна баня се изпълни с десетки мощни и маркови мотори, АТВ-та, джипове, автомобили и ретро возила. Сред тях се откроиха доайенът на клуба – 70-годишният Георги Мавров, със своето движещо се уникално ловешко “Балкан”-че и Румен Йонков, който за събора постави на джипката си УАЗ-ка черешовото топче и гърмя няколко пъти.

След традиционното дефиле и парад по централната улица “Търговска” празничната колона с развети български знамена се отправи към най-новото село в страната Свети Спас, откъдето за около час групата от 70 участници се събра на поляната в местността Лопово на 1200 метра н.в. в лоното на Рила планина. Тук преди шест години долнобанските рокери, ловци и горски съградиха чудесен планински дом, а преди две години построиха новия параклис в чест на своя небесен покровител и закрилник – свети пророк Илия, осветен тържествено от енорийския свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров. Той и тази година по традиция водеше празничното автошествие, майсторски управлявайки мощното АТВ, а след него се движеха останалите моторни превозни средства.

Около 70 членове и привърженици на високите скорости се събраха на поляната край тунела на каскадата “Белмекен-Сестримо” сред прохладата на красивата рилска природа за шести пореден път.

И преди да седнат на празничните трапези, всички присъстваха на тържествения водосвет за здраве, благополучие и безаварийно шофиране и благослов в новия параклис „Свети пророк Илия”, отслужен от отец Пламен Димитров, който поръси всеки от присъстващите със светена рилска вода, след което освети и специално приготвения за събора 100 литра агнешки летен курбан от готвача Кирил Загорски и неговите помощници.

До късно вечерта рилските простори се огласяха от празничните наздравици на съборджиите с върла долнобанска ракия, студена пенлива бира, вкусни салати и мезета.

За доброто настроение на участниците в традиционния рокерски събор отново тук се грижеше оркестърът на Кирил Велчов и неговите певици, а поляната с часове буквално се тресеше от тежките хора, а рилските простори се огласяха от емблематични песни и мелодии.