В горещ летен ден нищо не е по-освежаващо, отколкото вкусен пресен сок. Най-добре е сокът да е с възможно по-малко захар, за да се освежавате, но и да хидратирате тялото си.

Освен че е вкусно, тялото ви ще ви благодари и за ползите, които получава с него. Ето защо:

  1. Цвекло – ако не ядете цвекло, наистина губите. Цвеклото може да помогне за понижаване на кръвното ви налягане, повишаване на издръжливостта, помага в борба с възпаления, има противоракови свойства и подпомага детоксикацията. Освен това е богато на фолиева киселина, витамин В и С, фибри, калий и манган.
  2. Краставица – краставиците са идеални за един горещ летен ден, защото са силно хидратиращи. Те помагат за борба с възпаления, подпомагат храносмилателната система, намаляват риска от рак и защитават мозъка ви; те също съдържат антиоксидантни свойства и поддържат здравето на сърцето. Краставиците също могат да ви помогнат да поддържате здравословно тегло и да освежете дъха си.
  3. Кокосова вода – тя има сладък вкус и е чудесно допълнение към всички сокове. Тя съдържа лесно усвоими въглехидрати под формата на захар и електролити. Когато се добавя към сок, помага в усвояването му.
  4. Лилави моркови – знаете ли, че има моркови в други цветове, различни от оранжево? Уникалният цвят на лилавите моркови отразява техните фитохимични компоненти. Те са с високо съдържание на витамин А и бетакаротин и са богати на антоцианини.
  5. Ленено семе – то е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и е доказано, че има благоприятни ефекти върху здравето на сърцето.

Сега, когато знаете защо този сок е толкова страхотен, нека да стигнем до рецептата, пише Блиц:

Рецепта за сок от цвекло

Съставки

1/2 чаша кокосова вода

2 големи лилави моркова

1 краставица

3 малки цвекла

Щипка морска сол

1/4 чаша ленено семе

Инструкции

Сложете всички съставки в сокоизстисквачка.