Бенчев и Узун сред задържаните с Митьо Очите в Истанбул, БСП иска оставката на общинаря

Димитър Желязков бе издирван с червена бюлетина от Интерпол.

Социалистите се разграничиха от бизнесмена, като обявиха, че той не е член на партията

 

Димитър Желязков-Митьо Очите е бил задържан в истанбулския хотел “Рамада” на площад “Таксим” заедно с бившия депутат от ДПС Несрин Узун и зам.-председателя на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев. Тримата са отведени от турските власти, но след като от България съобщили, че се интересуват само от Очите, а другите двама не са издирвани, Узун и Бенчев са освободени, предаде БНТ.

Общинарят от БСП Бенчо Бенчев е бил заедно с Желязков.

Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП се разграничава от общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев и настоява той да напусне поста си незабавно. Лидерът на БСП Корнелия Нинова също поиска Бенчо Бенчев – общински съветник от БСП в Бургас, да напусне поста си. Тя изрази позицията си във фейсбук. От пресцентъра на партията пък заявиха: “Във връзка с информацията за задържането на общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев заявяваме, че той не е член на Българската социалистическа партия. Участвал е в листата за общински съветници през 2015 г. като гражданска квота”, съобщиха от пресцентъра на партията.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова потвърди, че Бенчев и Несрин Узун – бивш народен представител от ДПС и бивш кмет на община Руен, са сред седмината задържани в Истанбул заедно с несебърския бос Димитър Желязков-Митьо Очите.

 

“Желязков не е сред 7-те лица, предадени на българското МВР. 7-те души са изведени принудително с полицейски заповеди за принудително извеждане от територията на Турция, те не са обявявани за издирване. Процедурата по екстрадицията на Димитър Желязков е задействана, а срокът зависи от това дали той ще заяви съгласие да бъде върнат в България, или ще откаже. Ако откаже – решението е на турския съд.“

Зам.-председателят на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев, който през септември м.г. предизвика гнева на Корнелия Нинова с чисто новия си “Ролс-Ройс”, е бил в Истанбул заедно с несебърския бос. По неофициална информация Очите и Бенчев били близки и отседнали в един и същи хотел в турския мегаполис.

49-годишният Несрин Узун, който бе кмет на Руен и народен представител от парламентарната група на ДПС в 39-ото и 40-ото Народно събрание, също е бил в стаята, наета от Бенчев, който пък е сред съдружниците в охранителната фирма “Аркус-Сигурност”. Димитър Желязков е казвал в интервюта, че работи във фирмата като консултант. Лидерът на социалистите в бургаския Общински съвет обаче не е бил арестуван, нито е част от престъпната група, ръководена от Желязков.

Общинският съветник от гражданската квота на БСП извън политиката е крупен зърнопроизводител и предприемач. Името му изплува и в началото на тази година около прокурорските проверки на собствениците на луксозни коли и скъпи имоти. Той притежава три луксозни лимузини.

Бенчо Бенчев е на 66 години, известен с прозвището “зърнен бос”, тъй като обработва 32 000 декара земя, предимно край родното си село Крумово градище, Карнобатско. Паралелно се занимава и със строителство. През 2003 г. влиза в Общинския съвет на Бургас от Сдружението на бизнеса, към този момент отново е общински съветник, но вече от групата на БСП.

Бизнесменът не за пръв път става център на обществено внимание. Самият той не крие самочувствието си на човек, който борави с много пари. През септември м.г. Бенчев, който е зам.-председател на Общинския съвет в Бургас, си купи луксозен “Ролс-Ройс” за 200 000 евро и се появи с него на честванията на Съединението. Това предизвика гнева на лидера на левицата Корнелия Нинова, която заяви, че Бенчев не би трябвало да си позволява да ходи на публични събития с толкова скъпа кола и се разграничи от него. Той обаче отвърна невъзмутимо, че също се разграничава от нея и подчерта, че няма нужда от партията, но тя от него да, защото й е помагал много финансово. Два дни по-късно социалистите в града излязоха с позиция, в която се казваше:

“Общинският съветник от гражданската квота на БСП-Бургас г-н Бенчо Бенчев даде интервюта в редица медии. Той заяви публично: “Хора казват, че аз мога без БСП-Бургас, но дали БСП-Бургас може без мен?” Като партия със 126-годишна история и общинска организация в Бургас със 123-годишни традиции сме длъжни да заявим, че БСП никога не е била зависима от една личност, независимо с какви ресурси е разполагала, още по-малко от своите симпатизанти, независимо от техните финансови възможности”.

В началото на тази година името на Бенчев отново влезе в медиите около прокурорските проверки на собствениците на луксозни коли и скъпи имоти.

В интервю за бургаския сайт “Грамофона” през октомври м.г. бизнесменът обясни как е станал милионер с думите: “В началото на 1990 г. регистрирах фирма, една от първите за търговия със зърно и селско стопанство. Много хора не знаят, но за 40 дни станах милионер. Започнах с един мой колега, а само за едно лято изкарахме 1,6 милиона. В началото на демокрацията имаше много милионери, но после всички фалираха, защото си мислеха, че търговиите ще вървят вечно”.

Относно скандала с “Ролс-Ройс”-а пък Бенчо Бенчев коментира: “Имам три коли – и трите са специални. Не искам да повдигам темата, но мен колежката Нинова не ме познава. Аз като не познавам един човек, изявления за него не давам. Цялата държава ми се обади да ме поздрави, както и от чужбина, което ме кара да си мисля, че съм правата страна. Много разсъждавах по въпроса и мисля, че госпожата не го направи с умисъл, тя просто се увлече, защото е свикнала все да критикува. В кулоарите на НС продължи да критикува, но явно обърка човека”.

По неофициални данни бизнесменът е помагал нееднократно на Митьо Очите след стрелбата в Слънчев бряг чрез осигуряване на специализиран транспорт, който бе нужен на простреляния бос многократно при пътуванията му до Турция, Германия и Австрия – за лечение.

Междувременно турските медии разпространиха първи снимки и видеокадри от спецакцията, при която бе задържан несебърският бос Димитър Желязков-Митьо Очите.

Видео от арестуването на Желязков

https://www.youtube.com/watch?v=daRvpUurAsM