Българският офис на екоорганизацията „Грийн пийс” призова гражданите да обжалват пред община Бобов дол или Изпълнителната агенция  по околна среда (ИАОС) намеренията на агенцията да одобри ново комплексно разрешително на ТЕЦ „Бобов дол”, пише „Медиапул”.  До 8 септември т. г. гражданите могат да се обявят против плановете на ТЕЦ „Бобов дол“ да изгаря отпадъци и биомаса. Общественият достъп до заявления за нови комплексни разрешителни на централите дава право на гражданите да изпратят мнение до ИАОС и да защитят правото си на чист въздух. Районът на Бобов дол и Големо село също страда от системно замърсяване, а ТЕЦ „Бобов дол“ се нарежда сред най-големите в Европа виновници за високи нива опасни вещества във въздуха.

Идеята е централата да премине към използване на алтернативни на въглищата горива — комбинация от материали от шивашката, обувната индустрия, земеделието, RDF (модифицирани горива, получени от отпадъци). Такива намерения има и на други места, като в ТЕЦ „Перник“ и ТЕЦ „Брикел“ целта е използване на нефтошисти.

Случаят с ТЕЦ „Бобов дол“ е показателен и за недалновидната политика на държавата спрямо електроцентралите на въглища, смятат специалистите. Вместо да подкрепи поетапното закриване на най-замърсяващите производства, да създаде планове за възстановяване на зависимите от въглищата региони и възможности за диверсифициране на икономиката, които ще донесат нови работни места, институции и правителство си затварят очите пред огромната социална и екологична катастрофа, заплашваща бъдещето на тези места.

„Добавянето на гориво от отпадъци е още един метод, по който електроцентралите на въглища продължават да съществуват и да печелят, въпреки че отдавна са морално и технически остарели. Вместо да следват икономическата логика и да си купуват гориво, на тях им се плаща да изгарят отпадъка или го получават безплатно. Всичко това — с цената на човешкото здраве и за сметка на данъкоплатците.“, казва Меглена Антонова от „Грийнпийс“ – България.

В същото време съществуването на централата е гарантирано и по друг начин: тя получава редовни плащания от държавата като част от студения резерв — под претекст, че гарантира енергийната сигурност на страната в моменти на свръхпотребление, за което ние всички като данъкоплатци плащаме на ТЕЦ „Бобов дол“. До каква степен тя оправдава гласуваното доверие е съмнително, тъй като беше една от централите, които през зимата на 2017 г. не успяха да заработят. Топлоцентралатапродължава да бъде включена в студения резерв и потребителите ѝ плащат по 2535 лв. за всеки час в денонощието. Така ще бъде до края на октомври, а след това сумите дори ще се увеличат.

Гражданите могат да изиграят важна роля в обръщането на тази тенденция. Време е да бъдат част от взимането на информиран избор за бъдещето си, а не тези, които страдат от последствията. Изпращането на становища е един от сигурните начини да се превърнат във фактор в дискусията. Те трябва да са адресирани до Изпълнителна агенция по околна среда на имейл iaos@eea.government.bg или на адрес гр. София 1618, бул. „Цар Борис III“ №136, п.к. 251.

 

Юлияна СТЕФАНОВА

Снимката: ТЕЦ „Бобов дол”

3 КОМЕНТАРИ

 1. Това не са планове а е факт!!!
  От около 6 месеца теца гори боклуци в това число пластмаси който са силно токсични.
  Боклуците се горят нощно време за да не се вижда замърсяването!
  Моля, всички будни дупничани да вземат отношение и да сезираме институциите!!!

 2. Охооо, това да е само, ТЕЦ Бобов Дол вече е, и екарисаж, по 5 камиона на ден идват кокали от умрели животни,смрад и гадост и зараза!!!!

 3. Пишете на сайта на Изпълнителната агенция по околна среда, драги бобовдолци и дупничани!
  Аз вече го направих! Ковачки унищожи мината и хиляди работни места, взе хляба на хората от целия Кюстендилски регион, а сега трови въдуха, който дишаме! Горивото му е безплатно, а печалбата му е чиста, без разходи, но за сметка на здравето и живота на хората!

Comments are closed.