Тома Белев: Може би някой разчиства конкуренция за поста директор на Изпълнителната агенция по горите

Снимка: Стаматина Никова

„Акцията на Специализираната прокуратура съвпадна със смяната на директора на Изпълнителната агенция по горите. Мисля, че не е случайно. Милко Христов беше един от потенциалните кандидати за поста изпълнителен директор. Подозирам, че може би някой е разчиствал възможна конкуренция за поста“. Това заяви в предаването „Преди всички“ Тома Белев от Асоциацията на парковете в България. Той е изненадан от акцията срещу незаконната сеч:

„Твърденията за организирана престъпна група с толкова високо участие за втори път се случва в България. Винаги, когато излизат данни за незаконна сеч, се казваше – тя не е достатъчно много. Ние постоянно твърдим, че има незаконна сеч. Тя не е малка – през годините е различно число“.

Белев цитира последния доклад на Световния фонд за дива природа WWF-България, според който незаконният дърводобив е в размер между 2,4 и 2,7 млн. куб. метра. „Реално незаконният дърводобив, доказан, се върти между 30 и 50 хил. куб. метра. Реално на пазара се появява дървесина, която не влиза и не е описана в системите за контрол на дървесината, което показва, че има доста по-голямо количество. Независимо дали е 1-1,5 или 2 млн. куб. метра – това означава много голям финансов ресурс, който отива в ръцете на тези, които могат да го прикрият. Явно е, че един ресурс се преразпределя. Тези пари влизат в определени ръце и осигуряват вили, острови или частни самолети“, обясни той.

Белев отчете, че от Агенцията по горите са направили много за изсветляването, но това не е достатъчно. По думите му освен изсветляването, е необходим и контрол на място. Голяма част от незаконния дърводобив, повече от половината, идва от социално слаби, смята той.

„С дървата за огрев се търгува политическо влияние. Партиите, които управляват и назначават министъра и съответните служители в Агенцията по горите, те всъщност поощряват незаконния дърводобив, защото много често и тези дърва биха могли да бъдат резултат на незаконен дърводобив. Всички ние чрез нашата собственост – държавните гори, плащаме гласуването за определени политически партии, които са на власт при съответните местни или национални избори“.

Тома Белев подчерта, че в момента в Изпълнителната агенция по горите на място в регионалните дирекции има 1500 души по щат. Според него това не е достатъчно, защото тези хора трябва да контролират 1/3 от територията на държавата. Чисто физически горският не може да стъпи на някои места, отбеляза той и добави още, че държавата всяка година намалява разходите за охрана, опазване и контрол на горите. „В момента държавният горски бюджет стига до 25 млн. лв. Преди 7-8 години беше 150 млн.“, каза Белев.