Важно! Пробите за африканска чума по отстреляните 292 диви свине в Кюстендилско и Пернишко – отрицателни

Здравчо Тодоров

Инж. Здр. Тодоров: На територията на Кюстендилска община има 30 ловни дружинки и всички спазват предписанията за направа на септични ями

Няма данни за африканска чума по отстреляните 292 диви свине от началото на ловния сезон, това съобщи пред медиите инж. Здравчо Тодоров, директор на Регионална дирекция по горите-Кюстендил, и доуточни, че това са данни за областите Кюстендил и Перник, на които действат шест ловни сдружения. Активният ловен сезон започнал на 29 септември.

„Резултатите от пробите са отрицателни. Към момента на територията на регионалната дирекция няма такова заболяване. Към момента се провежда нормален лов на дива свиня на територията на двете области съгласно закона. Всички дадени предписания по отношение на африканската чума по дивата свиня се изпълняват. Направено е изменение в Закона за лова, касаещо груповия лов, където е дадена възможност да се ловува и в сряда, но ловците в региона не желаят да ловуват в сряда, а само в събота и неделя. На територията на Кюстендилска община има 30 ловни дружинки, а на територията на дирекцията има 148 ловни дружинки. На всички сме разяснили необходимостта от направа на ями, в които да се изхвърлят отпадъците от отстрела. При извършените проверки установихме, че те са изпълнени”, каза Здравчо Тодоров.