• Директорът на ОУ „Проф. Марин Дринов“ Татяна Танева: Изяснявам ситуацията и снемам обяснения

  • Началникът на РУО Мая Стойчева: Правим проверка, подали сме сигнал в министерството

Работник по поддръжката в кюстендилско училище e нападнал ученик по време на час. Инцидентът е станал по време на часовете за самоподготовка в 7-и „в“ клас на Основно училище „Проф. Марин Дринов“.

Майката на детето Оля Тодорова разказа: „След този инцидент веднага извадих медицинско на сина ми. Той е страшно стресиран от случилото се. След като този мъж е хвърлил детето ми като мръсно коте, той е получил синини и подутини в областта на гръбначния стълб.

Те вече минават, но травмата от случилото се – не. Това е детска психика и не разбирам как може да се случва нещо подобно в училище? Най-ужасяващото в момента е, че се опитват да изкарат нас от жертви – виновни. Уж детето пипало инструментите на Румен. Това не е вярно, но и да беше – трябваше ли да посяга на сина ми? Ние със съпруга ми до този момент веднъж не сме го ударили. Изключително съм благодарна и на госпожа Полина Иванова, която е била свидетел на инцидента. Тя веднага му е помогнала, защото детето ми се е свлякло и е посиняло от страх. След този случай Гого не ходи на училище“, коментира майката Оля Тодорова. Въпросният Румен е влязъл в стаята, за да ремонтира два чина. „Съученикът ни стана и му каза, че на чина липсват два болта. Тогава без обяснения мъжът го издигна във въздуха и го хвърли до радиатора на стената. Той направо се свлече“, коментират съученици на детето. Всичко това се случило пред очите на млада учителка, която през цялото време се опитвала да успокои въпросния мъж и да запази спокойствието на децата. Веднага след инцидента тя е уведомила ръководството на учебното заведение и родителите на детето. „Отидох на разговор с директорката. Тя извика въпросния Румен. Помолих да извикат и учителката Полина Иванова, която е станала свидетел на инцидента. Категорично ми беше отказано това с мотива, че тя вече е дала писмени обяснения за случилото се“, коментира още майката Оля Тодорова. „Вече са дали обяснения учителката, която е била на занятията, работникът по ремонта и медицинската сестра. Аз съм запозната със случая, веднага отидох до класната стая, детето седеше на чина. Изпратих го при сестрата и тя каза, че няма видими наранявания. На другия ден детето беше на училище и от петък (16 ноември) не идва. В момента изяснявам ситуацията и снемам обяснения“, обяви директорът на учебното заведение Татяна Танева, пише „Монитор”. По нейни думи работникът не е отстранен от работа, тъй като тя като длъжностно лице е длъжна да се съобразява с Кодекса на труда. „Мога да кажа, че на него ще му бъде наложено административно наказание“, каза още Танева. От своя страна проверка по случая ще бъде извършена и от Регионално управление „Образование“ – Кюстендил на 22 ноември. „След нея ще имаме точна представа какво е станало и ще бъдат взети всички необходими мерки, уверявам ви. Сигнализирали сме „Закрила на детето” и Министерството на образованието. Нашата цел е да не се случват подобни инциденти, реагираме абсолютно на всеки подаден сигнал“, коментира и началникът на РУО – Кюстендил Мая Стойчева.

 

1 коментар

  1. А какво е правил работника по подръжка по време на занимания на учениците. Не мислите ли ,че по виновна е учителката позволила присъствието на въпросния работник във времето когато е имало ученици. госпожата ако си е изпълнявала задълженията това не би се случило. Да Да Да.

Comments are closed.