Въпреки студа и снега хиляди демонстранти се събраха в събота в Белград, за да изразят недоволството си от автократичното управление на президента Александър Вучич и неговото правителство, предаде БТА.

Участниците в шествието надуваха свирки и преминаха през центъра на сръбската столица, като някои от тях носеха чадъри заради валящия сняг, съобщи „Асошиейтед прес”. Някои от хората носеха и жълти жилетки, които станаха символ на съпротива за протестиращите във Франция.

Демонстрантите спряха пред сградата на президентството и настояха за оставката на Вучич.

Преди седмица отново протестираха хиляди, след като бандити нападнаха и биха лидер на опозиционна партия. Тогава те обявиха като надслов на демонстрациите си лозунга „Стоп на кървавите ризи“.

„Няма да бъдем спрени или заглушени“, каза лидерът на партия Левица на Сърбия Борко Стефанович, който получи наранявания по главата при нападението, извършено миналия месец в южния град Крушевац.

Опонентите на Вучич обвиняват за насилието това, което те описват като климат на сплашване и страх, налаган от управляващата популистка коалиция на президента.

Вучич е бивш краен националист, който сега казва, че иска Сърбия да се реформира и да се присъедини към Европейския съюз. Но според критици Вучич е ограничил демократичните и медийните свободи, което той отрече, отбелязва АП.