На светлия християнски празник Йордановден – Богоявление, традиционно се проведе ритуалното потапяне на светия кръст в Банско. Ритуалът бе предшестван от литийно шествие от храма “Св. Троица” до централната градска част и празнична света литургия.

Шестима претенденти се бориха за честта да спасят светия кръст, като най-чевръст се оказа Радослав Тодоров. Радослав е на 30 години от град Балчик и работи в Банско за зимния сезон. Вярва се, че този, който хване кръста, ще бъде здрав и щастлив през годината. А от своя страна младият ентусиаст позволи на присъстващите да целунат светинята за много здраве и късмет през 2019 година.


По традиция на Богоявление се освещават бойните знамена и знамената светини на Българската армия. И тази година местните патриотични организации в Банско почетоха своите флагове. Ритуалът за здраве и висок боен дух бе извършен от отец Костадин Калайджиев. За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон след битката при Ахелой през 917 г. След дълго прекъсване тази традиция е подновена през 1993 г. Оттогава всяка година на 6 януари – Богоявление, след прочитане на молитвата „За успех на народа” се ръси със светена вода за здраве и успехи на Българската армия.