Военното аташе на Венецуела в САЩ подкрепи Гуайдо

Военното аташе на Венецуела в САЩ напусна правителството на президента Николас Мадуро и подкрепи опозиционния лидер на фона на задълбочаващата се политическа криза в латиноамериканската държава, информират “Ройтерс”, АП и “Гардиън”. Дни след като опозиционният лидер Хуан Гуайдо се обяви за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела, полковник Хосе Луис Силва публикува видео, с което призова и други свои колеги да подкрепят опозиционния лидер. 
Гуайдо е признат от САЩ, Канада и регионални сили. Няколко европейски държави наложиха ултиматум на Мадуро, че ако не организира предсрочни парламентарни избори до 8 дни, ще признаят Гуайдо. “Днес аз се обръщам към народа на Венецуела и специално към моите братя във въоръжените сили на страната да признаят президента Хуан Гуайдо като единствения легитимен държавен глава”, призовава Силва във видеото, записано в посолството на страната във Вашингтон. Силва заяви пред “Ройтерс”, че един от консулските представители в Хюстън и един в друг американски град са признали опозиционния лидер за президент, но към момента той е единственият дипломат във Вашингтон. По думите му върхушката държи въоръжените сили като заложници. Има много, много, които не са доволни. Моето послание към армията е да не напада народа, отбеляза той.

Гуайдо приветства посланието на Силва в туитър и насърчи и други да последват примера му. Но военното министерство на Венецуела нарече Силва страхливец и публикува негова снимка с текст “предател”. Вчера Гуайдо потвърди, че се е срещнал с представители на правителството на Мадуро за обсъждане на кризата и да ги убеди, че са необходими нови избори.