• Десетата юбилейна церемония в памет на убития от мафията Джовани Фалконе се състоя в Благоевград

 

Зам.-кметът на Благоевград Христина Шопова и италианският посланик Стефано Балди връчиха наградите на десетки магистрати и полицаи, отличени в конкурса „Страхливият умира всеки ден, смелият – само веднъж“. Десетата юбилейна церемония в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе, убит от мафията, се състоя в зала „22 септември” в Благоевград.

„Фалконе не беше нито първият, нито последният магистрат, убит от престъпните кланове, но точно неговото име се превърна в символ на войната срещу организираната престъпност. Достоен човек, който се бори срещу корупцията и мафията, давайки живота си и превръщайки се в пример за всички последвали го. Не трябва да забравяме, че в България работят много достойни хора в тази сфера, хора, които не спят нощем, който се грижат за това ние да спим спокойно и да отглеждаме децата си в по-добър свят”, каза зам.-кметът на община Благоевград.


Посланикът на Италия у нас Стефано Балди подчерта, че зад това събитие стоят големи човешки ценности. „Благодаря на община Благоевград за подкрепата, благодарение на нея се организира тази инициатива. Благодаря на кмета Камбитов, на заместниците му и специално на Христина Шопова. Джовани Фалконе е пример за нас. Борбата, която ние водим срещу престъпността, е обща за целия свят. Наградените и номинираните сте тези, които правят така, че ние да спим спокойно. Живеем в свят, който има нужда от добри примери като вас”, каза италианският посланик.
Неврокопският митрополит Серафим, който бе сред гостите, изтъкна, че Джовани Фалконе е издигнат високо като пример заради неговото себеотрицание и саможертва, заради силата на духа и вярата му.
Първата от наградите бе присъдена на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Втората голяма награда заслужи Иван Гешев – зам. главен прокурор и председател на Специализираната прокуратура, който заради служебни ангажименти не бе на церемонията. Голямата международна награда бе присъдена на италианския магистрат Алфонсо Сабела, който също не успя да пристигне за връчването на отличията.
От името на Почетния консул на Казахстан в България Митко Солаков бяха връчени почетни грамоти на Чавдар Грошев, ръководител на Районна прокуратура – Пловдив и ст. инсп. Марин Анастасов, началник на група „Наркотици“ в сектор „Криминална полиция“ към 6-о районно управление – Областна Дирекция на МВР – Пловдив. Те бяха отличени за проявен висок професионализъм, отговорност и всеотдайност при изпълняване на служебните си задължения и за принос в борбата срещу разпространението и употребата на наркотични вещества.