Британските законодатели гласуваха да поемат контрол върху процеса за Брекзит като опитат да намерят консенсус по алтернативен начин да се върви напред, който ще извади парламента от задънената улица.

С 392 гласа „за“ срещу 302 „против“ депутатите в Камарата на общините одобриха така наречената поправка „Летуин“ по името на вносителя Оливър Летуин от Консервативната партия.

Премиерът Тереза Мей поиска от депутатите от нейната Консервативна партия да гласуват против, но 30 от тях не се подчиниха. Сред тях са трима заместник-министри, които подадоха оставки, за да могат да гласуват против.

Поправка позволява в сряда да се проведат така наречените „показателни гласувания“, с които може да се установи дали в парламента има консенсус по алтернативен план на сделката на Тереза Мей.

Сред възможните варианти са: отмяна на Брекзит, нов референдум, сделката на премиера плюс митнически съюз, сделката на премиера плюс митнически съюз и достъп до общия пазар, свободно търговско споразумение по почина на Канада и излизане от ЕС без сделка.

Малко не достигна правителството да претърпи и второ поражение. Поправката на Маргарет Бекет, че ако останат седем дни до излизане без сделка правителството да внесе процедура за гласуване дали да се излезе без сделка, или да се поиска ново отлагане на Брекзит, бе отхвърлена само с три гласа.