Гръцки премиер на първа историческа визита в Скопие

Македонският премиер Зоран Заев (вляво) и гръцкият - Алексис Ципрас, след подписването на споразумението, решаващо спора за името на Македония. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Алексис Ципрас води 10 министри и десетки бизнесмени в Северна Македония

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас пристига днес на посещение в Скопие. То ще е първото след подписването на Преспанското споразумение за уреждане на дългогодишния спор за името между двете страни и на гръцки премиер от много години насам, отбелязват информационните агенции.

Акцент във визитата ще бъде поставен на развитие на икономическите отношения.

За участие в обявената като политическо-икономическа среща на върха Ципрас ще е придружаван от 10 министри. В делегацията на премиера участват собствениците на 170 гръцки компании, много от тях вече са инвестирали в Северна Македония.

Очаква се подписване на няколко двустранни договора за търговия, енергетика и туризъм. Атина има интерес към разширяване на газовата и петролната връзка между Гърция и Северна Македония, заяви министърът на енергетиката Статакис.

Преди визитата премиерът на Северна Македония Зоран Заев коментира, че страната му ще има огромна икономическа изгода от споразумението с Гърция за смяна на името. Гръцки компании вече обещаха да инвестират над 500 милиона евро в енергетиката на Северна Македония, по-специално в газовите и соларните централи, каза вчера Заев пред „Франс прес”.

От опозицията в Гърция обявиха, че посещението на Ципрас в Скопие не би могло да донесе никакви конкретни ползи за Гърция, а се използва за повишаване на рейтинга на управляващата партия СИРИЗА. Според проучванията на общественото мнение СИРИЗА изостава с над 10 пункта след консерваторите от „Нова демокрация“. Според анализатори управляващите плащат висока политическа цена и за договора от Преспа.

Посещението става почти два месеца след като бившата югославска република се съгласи да се преименува на Северна Македония.

Миналата година Ципрас и премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев сключиха споразумение, което сложи край на 27-годишната междудържавна криза за името на бившата югославска република. Това проправи и пътя на Скопие към членство в  НАТО и към сближаване с ЕС.

Заради историческото споразумение от миналата година двамата премиери бяха номинирани за Нобелова награда за мир от тунизиеца Уидед Бушамауи, който бе един от лауреатите на отличието преди четири години.

 

Източник: bnr.bg