Строителни отпадъци и стиропор в коритото на река Бистрица

Боклуците, които вятърът е разпилял.
  • От фирмата по строителния надзор категорични, че ще изчистят боклуците в най-скоро време

  • Обитателите на блока на улица „Иван Вазов” 59 са доволни от санирането на жилищата им

Парчета стиропор и строителни отпадъци попаднаха в коритото на река Бистрица в Дупница. Боклуците са опаковки и части от материали, използвани за санирането на блока на улица „Иван Вазов” 59. Във водата „плуваше” и пластмасова каска, вероятно на някой от строителите. „Вяра” видя на място как строителните отпадъци се събират в специално обособени чували и работниците не ги хвърлят безразборно.
Защо обаче пълните чували не бяха изхвърлени и кой ще се наеме с изчистването на коритото?

Санирането на блока напредва.

Обърнахме се към община Дупница с тези въпроси и от пресцентъра ни отговориха, че почистването и наблюдението на обекта са изцяло грижи на фирмата по строителен надзор.
Справка в сайта на кметството показа, че фирмата, която е спечелила конкурса за строителен надзор на обекта, е дупнишката „Консултант” ЕООД.

„Тези отпадъци ще бъдат изчистени в най-скоро време. Вятърът ги е отвял извън чувалите за отпадъци, но боклуците ще бъдат премахнати”, казаха от фирмата, отговаряща за строителния надзор.
Санирането на блока е част от проекта „Въвеждане на енергоспестяващи мерки в многофамилни жилищни сгради в гр. Дупница, община Дупница”. Той е финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Главната му цел е да се осигурят по-добри условия на живот за гражданите в многофамилни жилищни сгради, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда. Стартът на проекта бе даден на 6 март тази година, като в него освен блока на улица „Иван Вазов” 59 влизат и жилищните сгради на улица „Трети гвардейски полк” 12 и 14, улица „Велико Търново” 1, улица „Св. Иван Рилски” 72, блок 90 в жк „Бистрица” и блок 4 в жк „Развесена върба”.


Спряхме двама дупничани, които живеят в блока. Млада майка с бебе в детска количка изрази своето задоволство от въвеждането на енергоспестяващите мерки.
„Много съм доволна от това, че санират нашия блок. Да, има известни неудобства, но при всеки един строеж или ремонт е така. Сега ще трябва да изтърпим това за малко време, за да може след това да ни бъде още по-хубаво и приветливо. Работниците са много внимателни, поздравяват ни и дори помагат на нас, майките с колички, когато излизаме. Не съм видяла никой да изхвърля отпадъци на нерегламентирано място. Предполагам, че отпадъците са попаднали в коритото на река заради силния вятър”, каза пред „Вяра” живееща в блока.

Строителните отпадъци се събират в специално обособени големи чували.

По-възрастен неин съсед също бе на мнение, че неудобството ще трябва да се изтърпи.
„Хубаво е това, което се прави. При голям ремонт неминуемо ще се появят и отпадъци. Не мисля, че работници са хвърлили нарочно тези отпадъци в реката. Работят добре и са културни момчета. Виждам, че са си обособили големи чували и боклуците се събират в тях”, коментира пенсионерът.