Общо 27 900 души са участвали в антиправителствени протести във Франция вчера, от които 9000 в Париж, предадоха ДПА и ТАСС, цитирайки официални данни.

Това означава, че акцията, обявена от организаторите за “ултиматум на правителството”, е имала по-скромни мащаби от протестите миналата седмица. На 13 април на френските улици излязоха 31 100 души, отбелязва ТАСС. Организаторите обаче съобщиха значително по-високи цифри от официалната статистика. Според тях в протестите вчера са участвали 101 125 души. Протестите в Париж бяха концентрирани предимно в източната част на френската столица. Стигна се до сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи. Запалени бяха множество превозни средства.

 

Протестиращите палеха огньове по време на шествието си, за да покажат на правителството, че възстановяването на катедралата “Нотр Дам” не е единственият проблем, който има нужда от решение. Полицията използва водни струи и сълзотворен газ, за да контролира радикалните елементи, но въпреки сблъсъците с маскирани протестиращи протестите бяха предимно мирни, предаде АП.

При сблъсъците бяха ранени 14 полицаи и задържани 182-ма протестиращи, съобщава ТАСС. Протестите на “жълтите жилетки” се провеждат за 23-ти пореден уикенд. Движението иска по-ниски данъци, по-високо заплащане и повече използване на механизмите на пряката, а не представителна, демокрация, припомня ДПА.

Източник: БТА