Дупничани отделят между 50 и 100 лева за великденската трапеза

Йордан Асенов
  • Хората в града предпочитат най-много агнешкото бутче, малко клиенти си взимат цяло агне, каза месарят Йордан Асенов

 

Броени дни преди Великден суматохата по хранителните магазини става все по-голяма. Всеки бърза да си набави необходимите продукти за празничната трапеза. Посетихме няколко от големите супермаркети в града, както и месарниците на главните места.
Цената на агнешкото варира от 13,50 до 14 лева. Дупничани предпочитат най-вече бут или плешка и малко от тях купуват цяло агне.

Много малко дупничани си купуват цели агнета.

„Тази година продажбата на агнешко месо тръгна малко по-рано. Може би това стана заради големите вериги, които решиха да пуснат това месо повече време преди Великден. Там нещата стоят по малко по-друг начин. Там месото не е българско и повече наблягат на цената. Може по-нататък да пуснат и българско, но засега е от чужбина. Ние разчитаме единствено на родното месо.

Тази година то е малко по-скъпо. Цената на живото месо достигна до 7 лева на килограм, което автоматично означава, че във вид на месо веднага се получава 14 лева. Започнахме да режем и по по-малко. Не всеки може да си позволи една четвъртинка, но не връщаме никого. Режем на всеки различно. Има различни клиенти, но всеобщо търсят по-малко месо като грамаж. В Дупница предпочитанията са основно за ангнешкото бутче, въпреки че аз смятам, че агнешката плешка е малко по-качествена. Бутчето за мен лично е малко по-сухо, но дупничани си искат него. Много малко хора купуват цяло агне. Имаме и прясна дроб сарма. Тази година всичко е пакетирано. Самите касапници, които колят, си направиха и цехове, където пакетират дреболиите. Така е по-удобно и за нас, по-практично е и за клиентите. Една такава опаковка върви между 7 и 8 лева и има интерес към нея”, каза известният в цял град месар Йордан Асенов.

Костадин Костадинов

Според търговците на яйца цената им се е запазила и не се наблюдава повишение. Те не прогнозират да има такова в последните дни преди Великден, но няма да има и намаление. Колко струват яйцата, зависи от размера и цвета им. По-дребните в големите вериги вървят между 0,17 и 0,23 лева, а домашните са 25 стотинки.
Боите за яйца също варират. Както в големите търговски вериги, така и в по-малките магазинчета се предлага голямо разнообразие от бои. Най-евтините струват 0,50 лева, докато най-скъпите са 3,50 лева.
Козунаците вече също се предлагат масово от търговците. Цената им започва от около 2 лева и стига до 4, в зависимост от това дали в него има стафиди, локум или парченца шоколад. Има и такива с орехи или бадеми, но доста по-рядко срещани. Различните пекарни и баничарници пък правят записвания и приемат предварителни поръчки за желаещите да имат топъл и пресен козунак за Възкресение Христово.
Не бива да се забравят и продуктите за традиционната пролетна салата. Цената на марулята на кооперативния пазар в Дупница е 0,50 и 0,60 лева, докато зеленият чесън може да се купи за 60 или 70 стотинки.

Домашните яйца се продават за 25 стотинки бройката.  

„Произвеждам марулята си сам и я продавам за 60 стотинки, най-много ми помага най-малката внучка, за което съм й много благодарен. Сряда беше пазарен ден и имаше раздвижване. Надявам се, че ще се увеличи клиентелата в оставащите дни до празника. Яйцата ми са домашни и качествени, затова струват 25 стотинки”, каза Иван Златарски от село Бураново, който продава на кооперативния пазар.
Доматите започват от 2,50 лева и стигат до 4,20 (розовите). Краставиците пък могат да се намерят на цени от 2,40 до 3,20 лева.
„Взели сме от всичките продукти, колкото да не е без хич. Ние сме само двама, аз и съпругата ми, и затова не ни е нужно голямо количество храна. Купих два килограма агнешка плешка и цяла кора яйца, пък колкото свари жената – толкова. Ще вземем и козунаци, но малко по-нататък, за да са по-пресни. Те ще бъдат готови, вече почти никой не меси. Всеки се простира според чергата си. Ние сме заделили около стотина лева, трябва да има и за някой подарък на внуците”, каза Костадин Костадинов от Дупница.

Вергиния

Пенсионерката Вергиния от града също се подготвя за светлия празник.
„Ще се купя агнешко за Великден, но не много, най-много два килограма, колкото за адет. Вече не се занимавам с месенето на козунаци, защото ще изгориш повече ток, отколкото да си купиш готов. Възнамерявам да взема и една кора с яйца, които да боядисам и да дам и на внуците си. Отделила съм си бюджет от най-много 50 лева за празниците. Няма как човек да похарчи повече за Великден, след като взима 250 лева пенсия”, заяви Вергиния.

Козунаците

„Няма как да не се подготвиш за такъв голям празник като Великден. Дори и да нямаш големи средства, пак ще отделиш, за да си купиш основните продукти. Аз лично съм отделил малко под 100 лева за празника и мисля, че със семейството ми ще имаме всичко необходимо на трапезата”, каза пък Иванка Стефанова.