Съдят двама съучастници, искали 4000 лв. откуп за откраднат камион в Перник

Районна прокуратура-Перник е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Н.Н. и И.П. за извършено от тях престъпление. Потърпевшият К.В. установил, че неговият товарен автомобил марка „Ивеко Дейли“ бил противозаконно отнет. Мъжът бил регистриран като земеделски стопанин заедно с брат си – А.В., с когото притежавали много селскостопанска техника, машини и моторни превозни средства. Те веднага подали сигнал до РУП – гр. Радомир за извършено престъпление и по случая било образувано досъдебно производство.

А.В. се свързал с Н.Н., с когото се познавали отдавна, като му съобщил за изчезването на товарния автомобил и го помолил за помощ за намирането му. На свой ред Н.Н. споделил за случилото се на И.П. Заедно те взели решение да предложат и със съвместни усилия да окажат съдействие на пострадалия за намирането и връщането на МПС-то срещу определена сума.

Ден по-късно И.П. вече имал информация за местонахождението на автомобила, като на А.В. било съобщено, че ще му бъде оказано съдействие срещу сумата от 4000 лева. Първоначално мъжът се възпротивил, с оглед много високата цена за услугата, но впоследствие се съгласил с уговорката, че му е необходимо време да осигури парите. Междувременно Н.Н. му заявил, че следва да предаде 500 лева като гаранция за връщането на противозаконно отнетото МПС. А.В. се свързал със служители в ОД МВР – гр. Перник, отдел „Криминална полиция“ и обяснил ситуацията с отнетия автомобил. С протокол за доброволно предаване той предал на органа на досъдебното производство банкноти на обща стойност 4000 лева, които били подробно описани. Предаването на парите се осъществило в дома на Н.Н. в гр. Перник. На А.В. било съобщено, че бусът се намира в района на с. Копаница, община Радомир.

Н.Н. и И.П. са били привлечени в качеството на обвиняеми за извършеното от тях престъпление, свързано с предлагане на съдействие за връщане на отнетото превозно средство срещу получаването на имотна облага. Предстои делото да продължи в съда.