Изградиха бетонните стени на паметника на Дупнишките барикади

Пилоните вече са поставени.
  • Имаме още неща за довършване, правим всичко в рамките на парите, които сме събрали, каза арх. Адриана Велева

Изграждането на паметника на Дупнишките барикади тече с пълна сила. „Вяра” провери, че вече са изградени бетонните стени на монумента, който ще бъде издигнат на мястото на най-голямата барикада през 1997 година. Поставени са и три пилона – със знамето на община Дупница, националния флаг на България и този на Европейския съюз. Мемориалът е по идея на Сдружение „Духът на Дупница”, което бе основано основано през 2016 година от участниците на барикадите, общественици и политици.

Бетонните основи са изградени.

Както е известно, имотът, в който трябваше да се намира монументът, бе продаден на бизнесмен по време на управлението на бившия кмет Атанас Янев. Затова паметникът на Дупнишките барикади ще бъде разположен на съседното пространство, което е в непосредствена близост до жп линията и главен път Е-79 и носи името площад „Демокрация”.

Имотът, в който се намира старият монумент, бе продаден на бизнесмен по време на управлението на бившия кмет Атанас Янев.

Според плана паметникът ще представлява бетонни стени, които са в различна конфигурация. Между тях под формата на хикс ще бъдат сключени метални стойки, които символизират барикади. На стената ще бъде монтирана гранитна плоча с надпис: „Знак на признателност към Дупнишките барикади, допринесли за установяване на демократичните процеси в България. Януари – Февруари, 1997 година”. Погледната отгоре, конструкцията ще наподобява криле на птица.
За изграждането са събрани над 15 хиляди лева, като 10 000 от тях са дарени от председателя на Сдружение „Духът на Дупница” Ивайло Константинов. Общинският съветник Костадин Костадинов, семейството на арх. Адриана Велева и над 250 граждани също са подпомогнали инициативата финансово.

Арх. Адриана Велева

„Би трябвало да се вместим в средствата, които имаме. Не съм чула още хора да са се включили с дарения. Правим всичко в рамките на парите, които сме събрали. Имаме още неща за довършване и не бързаме да казваме кога ще бъде официалното откриване. Друга организация ще се заеме с него. Предстои ни да сложим метална конструкция, да направим надписа, да довършим и поставянето на паветата. Със самото изграждане са се заели много различни фирми. Стоманобетонните елементи се правят от специализирана в тази сфера фирма, металната конструкция от друга, надписът пък от трета. Настилката пък е поверена на фирма, която прави павета. Същото е и при пилоните. След като приключим с работата, ще оповестим всички фирми. След това ще се състои и официалното откриване”, каза пред „Вяра” арх. Адриана Велева.