Борисов предупреди ГЕРБ за вероятност от нов “Костинброд” в четвъртък, петък, Манфред Вебер увери, че сред приоритетите му е членството на България в Шенген

Бойко Борисов предупреди членовете и симпатизантите на ГЕРБ за възможни провокации от страна на опонентите, особено в четвъртък, петък, от рода на “Костинброд”. И ги призова към особено внимание и максимална концентрация през тези дни.
В Германия по шест минути ръкопляскат, така той се пошегува в началото на изказването си пред участниците в централното предизборно събитие на ГЕРБ в “Арена Армеец”. Лидерът на партията разкри, че преди години кандидатът на ЕНП за председател на новата ЕК Манфред Вебер не е харесвал България, но сега силно пропагандира за нея.
Борисов упрекна малки десни формации у нас, че разбиват възможността за силна десница и така стават помагачи на БСП.
За пръв път в историята България изнася повече за Германия, отколкото внася, и това е така, защото имаме трудолюбиви и висококвалифицирани работници, обърна се Борисов към Вебер. Но отбеляза, че целта на управляващите е от евтина работна ръка българите да имат високи доходи.
Ако не стане някоя грешка, надявам се да видите през следващите месеци още какви заводи ще се направят в България – такива с реална продукция, от каквато държавата има нужда, вярва премиерът.
Той гарантира пред Манфред Вебер да продължи финансовата стабилност у нас, както и успешното опазване на външната граница на ЕС. И обеща българските евродепутати от ГЕРБ и СДС да бъдат дисциплинирани.
Борисов поиска от Вебер като “отлети там нависокото, да не забравя тази зала”. На второ място той посочи колко е важна кохезионната политика, като обърна внимание, че транспортните коридори 4, 8 и 10 са жизненоважни за Западните Балкани. Затова кохезионната политика не трябва да се пипа, настоя премиерът. И включи в списъка на важни теми пълноправното членство на България в Шенген.
В сряда стартира изграждането на интерконектора с Гърция, информира госта Борисов. Така че ЕК трябва да бъде сигурна, че на страната ни не й се извиват ръцете, в същото време имаме подкрепа за хъб “Балкан”, успокои той.
Бойко Борисов бе категоричен също, че не може президентската власт да се меси на съдебната.
Тези избори са важни за нас, затова е важна концентрацията, подчерта Борисов.
Имаме много енергия да си изкараме мандата, да спечелим местните избори, заяви той.
Кандидатът на ЕНП за председател на следващата Европейска комисия Манфред Вебер поздрави на български със “здравейте, приятели, здравей, България”. Той благодари за възможността да присъства на събитието тук и за голямата подкрепа.
Вебер препоръча на ГЕРБ да припомни на България, че през последните пет години гласът на страната ни се е чувал ясно в ЕП благодарение на евродепутатите на ГЕРБ. Разпространете новината, че благодарение на тези хора България я уважават в ЕП, поиска той.
Вебер благодари и лично на Бойко Борисов, като изтъкна също, че респектът към страната ни в Европа се дължи на усилията на много хора. Бойко Борисов води България уверено в първите редици на усилията на Европа за повече икономика, повече благоденствие, изтъкна гостът. Ние вярваме както в силния национален глас, но така и в гласа на всички държави заедно, добави Вебер.
Според него е важно да бъде отворена нова глава, включваща европейската сигурност, държавност. Важно е държавата да победи каналджиите на мигранти, смята кандидатът на ЕНП за председател на ЕК.
Той подчерта, че страната ни напълно заслужава и е готова да стане пълноправен член на Шенген и обеща това да бъде един от приоритетите му, ако застане начело на ЕК.
Аз имам мечта – всеки в Европа да има равни възможности за реализация, социална закрила, никой да не напуска родното си място, за да търси препитание другаде, призна Манфред Вебер. Той посочи, че Старият континент представлява ценности, а силата е в многообразието, но приликата е, че във всяко селце в Европа има християнска църква.
Водачът на листата на ГЕРБ и СДС Мария Габриел посочи, че днес е важен ден, за да бъде потвърдена визията на двете формации за силна Европа и подкрепата за Манфред Вебер. На тези избори отново всеки ще даде най-доброто от себе си, за да покажем, че с премиера Борисов, ГЕРБ и България следват непоколебимо европейския си път на развитие, увери тя. Работим, грешим, но и бързо поправяме грешките си, всеотдайно, връзка с хората във всяко населено място – това са нашите качества, които не трябва “да губим от поглед”, подчерта Габриел. И този път ще покажем, че с конкретни идеи за развитие ще продължим да работим за защита на националния интерес в рамките на европейския, за по-добре развити региони, изтъкна водачът на листата. Тя увери Вебер, че може да разчита на сплотен, силен, знаещ и можещ отбор – на ГЕРБ и СДС./БТА