Даниела Петрова представи повестта си „Пътят” в Дупница: Ние сме отговорни за това, което ни се случва

Даниела Петрова (вляво) и Ценка Стоянова
  • Животът е по-лесен, ако не се гневиш, прощаваш и не позволяваш да те нараняват

Бившият областен управител на Кюстендилска област Даниела Петрова представи своята първа книга „Пътят” в родния си град Дупница. Тя се обърна към аудиторията с думите: „Имах щастието да присъствам в час на класния в гимназия „Христо Ботев”, в един 11-и клас. Започнахме разговора, като ги попитах: „Какво правите, когато падате?” Един ученик веднага отговори: „Изтупваме си коленете и ставаме. Много хубав отговор, но за жалост в живота невинаги правим така.

Моменти от събитието

Понякога обвиняваме асфалта, този до нас, който ни е блъснал, развързаните връзки на обувките и т.н., чисто физически. Разбира се, можем да пренесем падането и в един малко по-различен план, не физическо падане, падане във вид на провал, на неуспех. Друг път обаче решаваме да използваме този неуспех, този провал като катализатор на една промяна. Защото виждаме, че някъде сме сбъркали, очевидно нещо трябва да променим в живота си. Аз минах и през двете фази и се радвам, че първата беше много кратка, и взех решението, направих съзнателния избор трудностите да се превърнат в благословия. Пак днес един ученик ми зададе въпроса: „Мислехте ли, че щяхте да станете човекът, който сте в момента, ако не сте имали трудностите, които сте имали?”. Не, нямаше да съм човекът, който съм в момента, нямаше да напиша тази книга. И тъй като животът ми се промени към добро, реших да споделя всичко това в една книга. Защото за мен пътят към себе си, за който става въпрос в книгата, е път и към другите хора. Той е път и към Бог. Той е път към нашата истинска същност и той започва с това – да осъзнаем, че ние сме отговорни за това, което ни се случва.

Със зам.-кмета Крум Милев

Не можем да посеем един зеленчук и да се роди друг. Така е и в живота, но за съжаление не го осъзнаваме. Този закон е изключително простичък. Не можем да излъчваме омраза и да очакваме да получим обич. Не можем да критикуваме и когато бумерангът, който сме хвърлили, се върне при нас, да получим почит. И когато човек осъзнае този толкова простичък и приложим закон, всичко в живота му се променя. Защото той започва да дава това, което иска да получи”.

Бившата синдикалистка и активистка на ГЕРБ в Дупница подчерта, че за да осъзнае споменатите простички истини, много й е помогнала вярата. „И аз, както повечето от вас, съм православна християнка, но моето християнство се изразяваше по-скоро в това да отида и да запаля свещичка в църквата, когато има празник или когато имам нужда и искам да помоля за помощ.

Имах щастието да посещавам църква, в която свещеникът много отдадено разясняваше на хората библейски текстове, които са приложими в нашето ежедневие. Това ме провокира аз също самата да започна да чета и да видя дали мога да намеря отговори, които търся. За мое щастие, колкото и да не искам да го представям опростенчески, видях, че има една система от правила, които спазваш. И когато ги спазваш, има една редичка от награди, които получаваш”, допълни авторката на повестта.

Авторката раздаде много автографи.

Даниела отбеляза, че благодарение на библейски текстове е стигнала до прозрения, помогнали й да намери щастие и хармония в живота. В книгата библейските цитати са вплетени в писмата до главната героиня Калина от нейната баба и съименничка. Те я научават как да обича ближния, „да влиза в неговите обувки”, да не се страхува, да не се гневи, да прощава.

Животът става много по-лесен, когато не се гневиш, когато можеш да простиш, когато не позволяваш да те нараняват хората и ситуациите, когато ги разбираш. Когато някой ни е наранил, трябва да се опитаме да разберем защо го е направил. Когато в работата си не разбираме отношението на по-висшестоящия, да разберем какво го кара да постъпва така. Това е пътят, по който тръгва героинята, разказа още за книгата си Даниела Петрова. Повестта не е автобиографична, но има прилики с авторката, която разкри пред присъстващите за трудни моменти от живота й и промените.

Повестта „Пътят” е книга-послание за истински важните неща в живота ни, за смелостта да бъдем себе си. Тя ни припомня извечните човешки добродетели – прошката, смирението, търпението, благодарността, и ни дава „рецепта” за щастие, посочи общинската служителка Ценка Стоянова, която заедно с Петрова представи книгата. Някои от присъстващите определиха повестта като наръчник, който може да дава вяра на читателя. Представянето на изданието събра приятели, бивши колеги, съпартийци и познати на Дани. Сред официалните гости бяха народният представител Радослава Чеканска, зам. областният управител д-р Матей Попниколов, председателят на Общинския съвет Емил Гущеров, зам.-кметът Крум Милев.

Както писахме, години наред Даниела Петрова беше експерт в КНСБ-Дупница, след което се включи в политиката. Преди да я напусне, разочарована, бе общински съветник в Дупница, заместник областен управител и вр.и.д. областен управител на област Кюстендил, пиар на община Дупница. След раздяла с бившия си съпруг от 2013 година живее в Бургас, където започва да пише. През последните години ръководи собствена PR и консултантска агенция, а в момента работи в туристическа фирма.