Радослав Радославов (вдясно) и Костадин Севдин

Дупница е със затихващи функции. Градът трябва да почне да се стопанисва, заявяват от движението

 

Местната коалиция “Аз съм Дупница” обещава да върне града на икономическата карта на България. Ако получат властта, от коалицията смятат да създадат в града два индустриални парка. Декларират, че ще извършат вътрешна децентрализация на общината. Намеренията им са да променят Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, с която да се създадат квартални структури по места в града и кметски съвети в селата. Идеята е управниците на населените места да разполагат с определени средства, които да им позволяват разрешаване на инфраструктурни и други проблеми.

Коалицията издига кандидатурата за кмет на ортопеда д-р Пламен Соколов, който има собствен медицински център и е настоящ общински съветник и бивш градоначалник на Дупница. Движението  “Аз съм Дупница” е съставено от 6 партии, които наскоро подписаха официално политическо споразумение и обща харта. В коалицията са БЗНС с местен лидер Йордан Василев, БДС – Радикали, оглавявано от Иван Монов, БДС – Евролевица, чийто общински председател е Дамчо Дамов, Обединена социалдемокрация, представлявана от Емилия Димитрова, и “Атака”, с общински председател Любка Велинова. Водят се преговори и с други политически формации като ЕНП на Мария Капон, ССД на Стефан Софиянски, „Да, България” на Христо Иванов.

“Това не е идеологическа, а програмна коалиция. Гражданският елемент е изведен на преден план. Това е единствената коалиция, която има политически потенциал да пребори ГЕРБ в Дупница. Ние искаме да вкараме общината в големия икономически оборот. Градът не може да е само туристическа дестинация и пенсионерска спалня”, казва Радослав Радославов.

Лидерите в коалицията при подписването на споразумението и обявяването на кандидатурата на Пламен Соколов (първият вляво)

“Аз съм Дупница” вече има номинации за кметове на села и пълна листа с кандидати за общински съветници. В коалицията членуват около 350 души. „Елитът на докторите, директори на училища, елитът на учителите са част от движението и ще бъдат част от листата. Човекът и човешките отношения ще бъдат в основата, а не парите. Градът ни има история, има някакво настояще, много искам бъдещето да не е като настоящето. Държим на семейството, на децата и родителите си, държим на историята ни – това е нашата харта”, заявява Пламен Соколов. Той декларира още, че целта на коалицията е да направи пълна промяна в пирамидата на общината. Сред акцентите в бъдещата предизборна програма ще бъдат общинската болница, облекчаване на трафика, който минава през града, търсене на нова сграда за полицията. Това са част от намеренията на „Аз съм Дупница”, за които пред „Вяра” разказаха Радослав Радославов и Костадин Севдин.

Радослав Радославов е от Дупница, на 63 г. Преподава публична администрация в ЮЗУ “Неофит Рилски” – Благоевград. Има почетно научно звание доцент от академия “Иновации и Развитие”. 12 г. беше общински съветник в Дупница. Издал е 9 научни монографии и множество научни статии и участия в различни научни форуми. Радославов е зам.-председател на Българска социалдемокрация – Евролевица.

 Костадин Севдин е на 29 г., от с. Самораново. Завършил е европеистика. В момента се занимава предимно с обществена дейност. „Искам в Дупница и в моето родно село нещо да се направи. В последните години се избират неподходящи управници”, казва Костадин Севдин.

 

– Казахте, че вече имате листа с кандидати за общински съветници и кандидатури за кметове по селата.

– Участваме във всички видове местни избори. Пламен Соколов е утвърден за кандидат за кмет на общината. Ще имаме обща листа за общински съветници и кандидати във всяко едно кметство, където ще се провежда пряк избор.

– Кажете конкретни имена.

– Не можем да кажем имена, още не са утвърдени. По-интересно е, че основното при нас е програмността. Имаме програма и това е въз основа на един нов модел. Ние сме против статуквото на прехода на България. Днешното статукво на разпада е състояние на будна кома. България е приключена като държава и като нация, ако не се извършат радикални промени. Икономически показатели, социални, демографски, всичко е много зле.

– Ние говорим за местни избори все пак.

Р. Радославов: Точно.

К. Севдин: Аз само искам да допълня. При нас основната рамка е община Дупница. Ние искаме да направим първите значими промени в страната, в Дупница. Защо след време да не се каже, ето от община Дупница, от група хора, будни, интересуващи се какво се случва в техния град, в тяхната община… Да се направи нещо ново и различно в страната. Но да се тръгне отнякъде. Защото, както виждате, реалните действия са нещо, което няма нищо общо с политиката. Нашата идея е първо Дупница да започне да се стопанисва. Защото Дупница в момента е един град със затихващи функции. Аз съм с политическо образование, европеистика съм завършил. В момента се занимавам в едно комплексче, но основно енергията ми е насочена към полза роду и нещо да се направи в Дупница и в моето родно село Самораново. Защото ние така се събрахме. Идеята на нашето движение и основата е, че първо направихме политически компромис между нас. Ние сме различни по партийност. При нас идеята е да се направи нещо ново в Дупница, а партийността е на заден план. Ние не робуваме на ляво, дясно, център, нас ни интересува да има реална политика в полза на мнозинството от хората в Дупница. Защото знаете, застава начело някакво правителство на местно ниво, застават парламентьорите, има един бюджет и е до там.

Р. Радославов: Различното между нас и сега действащите е, че ние залагаме предимно на икономическото развитие на Дупница, а не на инфраструктура. Това означава постепенно възвръщане на стопанската и икономическа мощ на общината в новите обществено-политически условия.

К. Севдин: Така е, да.

Какво ще направите?

Р. Радославов: Ние имаме възможност да привлечем такива инвестиции, каквито акълът не може да побере на някои от сега управляващите.

– Кажете конкретно.

Р. Радославов: Конкретно – финансови средства от китайски фондове. Някои от тях вече работят в Сърбия, Унгария, Словакия и т.н. Имаме досег до отговорните хора, които се разпореждат с тия инвестиции. Въпросът е само да не се пречи от страна на държавата, защото инвестициите зависят и от държавата, не зависят само от общината.

– И по-точно какво смятате да направите?

Р. Радославов: Индустриални паркове. Искаме да направим два индустриални парка – в северната и южната промишлена зона. Това може да се създаде на базата на досега съществуващи производства – и с фармацията свързани, и с други производства. Познавам изключително добре програмата на ГЕРБ. 80% от нея не е изпълнена и няма никакво време да я изпълнят.

К. Севдин: Нямат и възможност.

Р. Радославов: Обективният анализ на програмата на ГЕРБ показва, че по-голямата част от обещаното не е извършено. Кметът и мнозинството в ОбС са реализирали други неща, но не и това, което са обещали. В предизборната програма има неща, които са направо смехотворни и никога не могат да се изпълнят. Само едно ще кажа от тях –  пълната подмяна на ВиК мрежата. Това помните ли го? Необходимите средства са в чудовищен размер. Тия пари не могат да се намерят никога.

К. Севдин: Абсолютно. Ние сме донор на ВиК. През ден-два има по една-две аварии и това е точно заради стария водопровод.

– Какво замисляте в социалната сфера, в администрацията? Казвате, че сте против статуквото, което означава, че ще подменяте всичко.

Р. Радославов: Няма да подменяме всичко. Всичко ще се върши постепенно, от нас не започва животът. Искаме да извършим вътрешна децентрализация на общината. Това може да стане с една радикална промяна на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, чрез която да се създадат квартални структури по места в града и кметски съвети в селата.

– Какви ще са тия квартални структури?

Р. Радославов: Много простичко е. Общинският съвет може да създаде квартални структури, които на първо време ще са консултативни органи. Има един проект за промяна на Закона за местното самоуправление, който още стои и не е приет в Народното събрание и той е точно за законова регламентация на тези квартални структури. Интересното е, че проектозаконът е внесен от ГЕРБ. Общината като управление е мащеха към отделните кметства. Най-голямата част от средствата отиват за общинския център и трохите за селата. Делегиран бюджет какво означава? Да разполага с някакви пари съответният кмет на кметство. В момента те нямат, седят и чакат разрешение от кмета на общината и Общинския съвет. На практика те се държат като подчинени служители. Те молят много учтиво и още по-учтиво ги отпращат. И това не е отсега. Тази централизация на ресурсите има не само по общините, тя е и по другите управленски нива.

А по отношение на социалната програма?

Р. Радославов: Работи се по нея.

Какво ще е първото нещо, което ще направите, ако вземете управлението в общината?

Р. Радославов: Пламен Соколов трябва да отговори на този въпрос. Аз мога да само да кажа, че сегашният пропускателен режим в общината ще бъде премахнат. Ако сега ти се наложи да търсиш съдействие от кмета, отиваш и след 5 дена може и да се добереш до него. Това няма да го има повече.

Защо точно Пламен Соколов издигате за кандидат-кмет?

Р. Радославов: Много съм мислил по този въпрос. В община Дупница са много малко хората, които могат успешно да управляват като кметове. Няма идеални кандидати. Всеки човек, който е участвал в реалната политика, има позитиви и негативи. Месиите и приказните принцове са само в Библията и приказките.

4 КОМЕНТАРИ

  1. ТОЗИ ФИЛМ ВЕЧЕ СМЕ ГО ГЛЕДАЛИ .БЛА,БЛА,БЛА.СЛЕД 4 ГОДИНИ ,АКО СЕ НАПРАВИ РАВНОСМЕТКА ОТ ТАВА КОЕТО Е ОБЕЩАНО И ИЗПЪЛНЕНОТО И ТЕ НЯМА ДА ГО ДОКАРАТ ДО ПОВЕЧЕ ОТ 20 -25 %.ПЪРВО ДА КАЖАТ КАТО ЩЕ КАНЯТ ИНВЕСТИТОРИ ,КОЙ ЩЕ РАБОТИ /ОТ КЪДЕ КАДРИ?/. ТО НЕ Е САМО ДА СЕ ИЗТЪКНЕШ .КОЙ ОТ ТЕЗИ НОВО КАНДИДАТИ ЗА ВЛАСТ ИМА УСПЕШЕН БИЗНЕС?.ДА ГО ПОКАЖЕ .ТО НЕ Е КАТО ДА ПРОДАВАШ БОЛНИЧНИ.ВСИЧКИ ЗНАЯТ С КАКВО СЕ ЗАНИМАВАТ В ДУПНИЦА МЕДИЦИНСКИТЕ ЦЕНТРОВЕ/С ВСИЧКО ДРУГО ,НО НЕ И С МЕДИЦИНА/.АКО ИСКАТ ДА СПЕЧЕЛЯТ ВОТА НА ДУПНИЦА ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОТРУДЯТ ПОВЕЧЕ./НЕ ,ЧЕ СЕГАШНИТЕ СА ЦЪФНАЛИ/,НО ПОЛЗАТА ДА СЕ ЗАМЕНИ ЕДНО НЕ ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ НА ГРАДА С ДРУГО НЕ Е ГОЛЯМА. МАЛКО МИ ПРИЛИЧА НА СТАНИ ДА СЕДНА .

  2. И тия, и ония, и преди и сега само хлебоядци – гонят властта защото там са парите, но обещанията са безброй. Дайте им шанс и те да си оправят поколенето .

  3. Ама тоя Пламен Соколов няма никакъв срам бе хора!!! Е то бива наглост ама като неговата няма друга!!! Знаем му историите на Пламенчо -световен крадец и мошенник! Ликвидира болниците в Рила и Бобов дол открадна луди пари от общинска болница в Дупница с Тимчев и крадла Ильова, би се с гърка за сладкарницата, да не говорим че никаква дейност не се извършва в неговият център освен да се издават фалшиви болнични и ЛКК. Мошеник и лъжец е Пламенчо и ако тези хора които го подкрепят уважават себе си не трябва да се излагат с него.

  4. Изключителна малоумна и неподходяща кандидатура на вечния кандидат Соколов, този корумпиран мошеник срам няма. Беше назначил жена си на половин работен ден, с огромна заплата в общинската болница и в същото време демагогстваше за болницата. Да не говорим за Тимчев и компания, там какви далавери имаше. Има два варианта:
    1. хората, които са го издигнали за пореден път да е кандидат за кмет са малоумни
    2. същите тарикати и мошеници като него, които се надяват да си оправят личните финансови сметки покрай властта

Comments are closed.