Най-малко 51 души са загинали от сряда насам в седем щата на Индия в резултат на наводнения, причинени от мусонните дъждове, предаде ДПА.
Стихията е засегнала около 4,5 милиона души и е оставила хиляди без покрив в северните и източните части на страната. Последният трагичен случай е от вчера в северния щат Химачал Прадеш, където под срутила се сграда намират смъртта си шестима войници и двама цивилни, съобщи полицията.
Най-засегнат от наводненията е щатът Асам, където са загинали 11 души. Пострадали са 2,6 млн. души – прокудени от домовете си, откъснати от света или са унищожени техните посеви и източници за прехрана, сочат официални данни. Около 17 хиляди души са били принудени да потърсят убежище в 327 изградени от правителството лагера.
Двайсет и три са жертвите в северните щати Утар Прадеш и Бихар, граничещи с Непал. Броят на засегнатите от стихията в Бихар възлиза на близо два милиона. Девет други смъртни случая заради дъждовете са регистрирани в щати, съседни на Асам – петима в Мегхалая и по двама в Аруначал Прадеш и Мизорая, съобщиха местни медии.
Метеоролозите предричат още проливни дъждове и през следващите два дни в северните и източните части на Индия.
Сезонът на мусоните на азиатския субконтинент започва обикновено през юни и приключва през септември. Дъждовете са важни за земеделието, но понякога сеят опустошение, отбелязва ДПА./БТА