Културният пулс на Югозапада

Вторият международен фестивал за камерна музика в Разлог приключи с огромен успех.

Три дни Разлог бе център на класическата музика

Приключи Вторият международен фестивал за камерна музика в Разлог. Организиран от община Разлог, професор Николай Фридман и професор Марина Фридман от Израел и Народно читалище „15.ІХ.1903 г. – 1909 г.” – гр. Разлог, уникалното събитие завърши при изключително голям интерес. В него участие взеха световноизвестни изпълнители – Марина и Николай Фридман, Силвия Ангелова и Милена Томанова, Денис Жданов, Станислав Пронин, Олег Вайнщейн, Олга Артюгина и Урсула Скауг.

Поздравително слово произнесе кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев.

Публиката, сред която имаше много туристи от Русия, Англия, България, жители от Разлог и съседните общини, остана възхитена от виртуозните изпълнения на музикантите.
Официалното откриване на фестивала започна със съвместна изложба на художниците Гергана Лазарова – България, и Тина и Илья Богдановски – Израел. Завършилата в Пазарджик очарователна художничка Гергана Лазарова впечатли всички с акварелните си и маслени картини. Гергана Лазарова, освен художник, танцува и балет от тригодишна възраст в различни школи. Сега има школа за класически балет, където обучава деца от 3- до 14-годишна възраст. Гергана води школа по балет в Читалище “15 септември 1903-1909 г.”. Поздравително слово произнесе кметът на община Разлог инж. Красимир Герчев.

Световноизвестните изпълнители Марина и Николай Фридман, Силвия Ангелова и Милена Томанова, Денис Жданов и Станислав Пронин откриха фестивала. Публиката успя да се наслади на произведенията на Чайковски. Всички участници са брилянтни изпълнители и са лауреати на престижни световни конкурси.

Вторият ден от програмата на брилянтния пиано изпълнител Олег Вайнщейн продължи с произведения на Шопен, Щраус – Шулц и Гершуин. Олег Вайнщейн успя да омае публиката със своето виртуозно изпълнение. Той създаде неповторимо удоволствие за слушателите си.

Олег Вайнщейн е роден през 1978 г. в Ленинград. Завършил е Музикален колеж „Н. А. Римски-Корсаков”. Олег продължава образованието си в Санктпетербургската държавна консерватория „Н. А. Римски-Корсаков”. Сега Олег Вайнщейн съчетава концертна дейност с педагогическа работа във Факултета по пиано на Санктпетербургската държавна консерватория. През 2010 г. пианистът е награден с наградата на правителството на Санкт Петербург “Надежда на Русия” в номинацията “Учител”. Олег печели 5-а награда на Европейския пиано конкурс „Шопен”. Лауреат на 1-ва награда на 4-тия Международен конкурс за пиано. От 2010 г. той е създал творчески дует със солиста на Мариинския театър, народния артист на Русия, световноизвестния оперен певец Василий Герело. Олег Вайнщейн си сътрудничи с народния артист на Русия Олег Погудин, почитаните артисти Вероника Джиоева, Мария Лудко, Валерий Стенкина, Галина Сидоренко, с пианистите Андрей Иванович и Станислав Соловьов, виолончелистите Дмитрий Хричев, Алексей Василиев, Дмитрий Еремин, цигулар Уго Тикчиати. Пианистът често играе като солист с оркестри, сред които Почетният колектив на Русия, Академичният симфоничен оркестър на Санктпетербургската филхармония, Академичният капелен оркестър, Държавният академичен оркестър на Санкт Петербург, Саратовският симфоничен оркестър, Далечния Източен симфоничен оркестър и други. Той е работил с много известни диригенти.

”Уникалното събитие протече при изключително голям интерес. Публиката остана възхитена от виртуозните изпълнения на музикантите. Вярвам, че ще превърнем Международния фестивал на камерната музика в традиционно събитие на Разлог”, коментира кметът на Разлог инж. Красимир Герчев.

Международен симпозиум по живопис и скулптура се открива в Самоков

Тазгодишното издание на Международния симпозиум по живопис и скулптура преминава под мотото „O, tempora!“.
Откриване на пленера

Международният симпозиум по живопис и скулптура се открива за пети пореден път. Община Самоков, организатор на инициативата, отваря вратите на Доспевската къща. Там в продължение на десет дни – от 25 юли до 2 август, ще творят художници от няколко държави.
Тазгодишното издание на Международния симпозиум по живопис и скулптура преминава под мотото „O, tempora!“ (в превод от лат. „О, времена!“). То изразява философията на форума – среща на артисти от различни точки на света, които, базирани в Самоков, черпят вдъхновение от историческото наследство на града и създават съвременни произведения на изкуството.
Самоков притежава силни традиции в приложните и изящните изкуства, развити сериозно през епохата на Възраждането. Самоковската художествена школа се слави със своите представители: Христо Димитров, Захари Зограф, Станислав Доспевски, Никола Доспевски, Христо Йовевич и др. Те са автори само на част от завещаното на града художествено наследство.
Съвременността отправя нови предизвикателства към артистите. В тази връзка Самоков домакинства ежегодния художествен форум от 2015 година. Той допринася за развитието на изкуството и културата в региона.
Сред тазгодишните проекти фигурират например самоковските шевици, претворени чрез съвременния визуален език на уличните графити. Те ще бъдат нарисувани на ключови места в реална градска среда (Парк Туристическа градина, Градския пазар, Градския площад, парк „Крайискърец“). Допълнително, в чест на петото издание, ще се подготви и каталог.
По време на 10-дневната си работа артистите, освен авторските си проекти, ще развиват и социално отговорна кауза. Специално време е отделено за творчески ателиета с децата от Центъра за настаняване от семеен тип и в Дома за стари хора „Сем. д-р Калинкови“.
Симпозиумът ще завърши с изложба от творбите на участниците в Художествената галерия „Проф. Васил Захариев“, която ще бъде открита на 2 август – петък, в 18,30 часа.
Ето и участниците в Петия международен симпозиум по живопис и скулптура: Веско Велев (България), Бартош Фрацек (Полша), Никола Колев (България), Васко Славков (България), Ягмур Станкулова (Турция), Юлиан Станкулов (България), София Хаджипапа – Джи (Кипър), Красимира Дренска (България), Иван Шуманов (България), Димитър Хаджиангелов (България) и Радостина Доганова (България/Словакия).
Симпозиумът ще се проведе със специалното участие на проф. Аксиния Джурова.
Партньори на проявата са: „Самел-90” АД, Исторически музей – Самоков, Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“, хотел „Арена“, ресторант „Мадарова къща“, читалище „Младост – 2003“.

 

Благоевград става отново център на съвременното изкуство

 

Тази година повече от десет артисти от страната и чужбина ще творят под надслов “Живописната технология в съвременното изкуство”.

За пета поредна година Благоевград е домакин на пленер, посветен на живописното изкуство. Началото постави художникът и куратор Сашо Стоицов заедно с директора на Градската художествена галерия Иван Милушев.
Тази година повече от десет артисти от страната и чужбина ще творят под надслов “Живописната технология в съвременното изкуство”. За повечето от тях участието в пленера е приятно предизвикателство, каза пред БТА Сашо Стоицов.
Пленерът дава възможност на художника да се откъсне от ежедневието и да надникне в себе си, разказа художникът и режисьор Аделина Попнеделева. Тя работи основно в областта на инсталацията, видеото, пърформънса, но и живописта не й е чужда.
Друг от участниците в пленера – Матиас от Германия, разказа, че не е рисувал живопис от десетилетия. Последно това се е случило по време на обучението му в университета. Оттогава основно твори в областта на пърформънса.
Всяка година участниците в пленера са различни, разказа Сашо Стоицов. Това дава възможност публиката да види различни идеи, техники и гледни точки. Картините, нарисувани по време на пленера, ще бъдат изложени в залите на Градската художествена галерия на 2 август, а след това ще останат във фонда й. Идеята на куратора е колекцията, резултат от пленерите до момента и настоящия, да набере нужната сила и тежест и да стане част от бъдещ музей на съвременното изкуство в Благоевград. Сашо Стоицов каза, че идеята се подкрепя от общината и се надява скоро такъв музей да има именно в родния му град.

Участниците в Международния фолклорен фестивал “Сребърна пафта” впечатлиха Кюстендил с дефиле

Участници в „Сребърна пафта”

Състави от Армения, Индия, Сърбия, Македония и Гърция участваха в тазгодишното издание на Международния фолклорен фестивал “Сребърна пафта” в Кюстендил, който започна на централния площад “Велбъжд” в града. Организатори на фолклорното събитие са читалище “Пауталия” и община Кюстендил. Фестивалът беше открит с дефиле на участниците по централната пешеходна алея в Кюстендил, което завърши с общо право хоро. Сред колективите от България, които се включиха в надиграването, са такива от София, Русе, Хасково, Симитли.

Момент от програмата

Фестивалът няма конкурсен характер и ограничения във възрастта на участниците. Основната му цел е да обогати културния живот и да запознае местните хора с фолклора на други държави.
По традиция всеки един от колективите получи награди – грамота и специално изработена пафта, по подобие на т.нар. кюстендилска “кръстачка”.

 

Изложба показа вековната история на футбола в Перник

 

Гостите на изложбата

Вековната история на футбола в Перник беше представена с невероятна изложба на снимки, отличия, сувенири и предмети, притежание на пернишки футболисти. Експозицията под мотото „От баща на син…“ е дело на Регионалния исторически музей и е подредена във фоайето на Двореца на културата.
Сред атрактивните експонати в изложбата е лично знаменцето на бразилския отбор, който е направил легендарният футболист Пеле на Живко Карадалиев през 70-те години.
В нея са представени исторически факти от създаването на клуба през 1919-а до наши дни. Специални табла показват фотоси от първото футболно игрище, което е било на мястото на градинката на жп гарата. Тогава пернишкият отбор е носил името „Кракра“. На 18 април 1920 г. клубът е регистриран и утвърден от БНСФ (Българската национална спортна федерация) с 80 членове и започва своето участие в различни първенства.