RDF отпадъкът и складираната биомаса се изнасят от ТЕЦ-а в Перник

  • 75% са загубите на питейна вода в града, обяви още кметът на извънредна ОбС сесия

  • Общинските съветници от БСП поискаха оставката на управителя на ВиК и директора на РИОСВ-Перник

 

16 проверки са направени в Перник от началото на годината по сигнали за замърсен въздух, съобщи кметът Вяра Церовска на проведената извънредна сесия на местния ОбС. Кметът заяви, че в повечето от проверките са участвали и представители на общината. Миризмата е факт, но замърсяването не идва само от едно място, каза Церовска. Тя увери, че в момента от ТЕЦ „Република” се изнася складираната биомаса, както и RDF отпадъкът, съхраняван в двора на централата. Институциите заедно с действащите предприятия трябва да осъзнаят, че това, което ще се случва в Перник, трябва да се случва по правилата, в условията на закона, категорична е Церовска. В отговор на въпрос във връзка с появили се публикации в някои медии кметът заяви, че нито тя, нито някой друг е издавал разрешение на „Топлофикация Перник” да изгаря експериментално отпадъци. Изслушването на кмета бе по искане на групата на БСП и коалиция. Предложението на социалистите на следваща сесия кметът да представи конкретни краткосрочни мерки по проблемите за качеството на въздуха в града, топлоснабдяването и водоснабдяването не бе прието от мнозинството в ОбС.

“Поискахме и кметът на общината да инициира среща между народните представители от региона, представители на КЕВР, регионалното министерство и Министерството на околната среда и водите. Това обаче не бе прието от мнозинството”, обявиха общинските съветници от левицата. Те попитаха защо управляващото мнозинство в Общинския съвет не иска такава среща да се случи? Социалистите поискаха и оставките на управителя на ВиК и директора на РИОСВ-Перник. Това тяхно предложение обаче отново не бе прието от мнозинството. “Явно е, че управляващите не търсят решение на проблема, а само ПР по медиите и това се показа още по-ясно по време на тази сесия на ОбС-Перник”, категорични са общинските съветници от БСП и коалиция.

Кметът напомни, че никой не трябва подценява факта, че обществените сгради, училища и детски градини и много перничани използват услугата на ТЕЦ-а.
„Но трябва да знаем, че замърсяването на града не идва от едно място, всички носим отговорността за това, защото голяма част от нас се отопляват на твърдо гориво“, апелира градоначалникът.
Мерките, които е предприела община Перник за справяне с проблема, включват вече изготвената Програма за качеството на атмосферния въздух. В тази връзка предстои широко обществено обсъждане на 24 септември.
Кметът припомни, че още през миналия месец в общината са постъпили инвестиционни намерения, свързани с горене на отпадъци и RDF.
„През месец ноември 2018 г. проведох първата среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов, в която обсъдихме проблемите, свързани с чистотата на въздуха. Той прие моята позиция като кмет и на перничани и бяха отхвърлени всички инвестиционни намерения“, уточни още тя.
„Всички водни съоръжения в община Перник са изграждани в средата на миналия век. Пречиствателната станция е въведена в експлоатация през 1955 година с капацитет 600 л на секунда. Периодът на експлоатация е повече от 60 години и е довел до значителни загуби на питейна вода. При изследванията, които направихме във връзка с изготвянето на проекта за водния цикъл, беше установено, че 75 процента са загубите на питейна вода“, заяви още кметът пред общинските съветници в града.
„Всеки един от нас може да си отговори колко се е завишило потреблението, как са се променили всичките тези съоръжения като амортизация и постъпилите промени след земетресението през 2012 г., уточни градоначалникът. Тя подчерта, че проблемът се е усложнил със значителното засушаване и припомни, че през годините са правени проекти за воден цикъл, но към реални действия се пристъпва едва в това управление, като през тази година се сключва договор между община Перник и МОСВ.
Кметът представи пред местния законодателен орган предвидените за изграждане ВиК обекти на територията на общината. Над 85 милиона е сумата, която ще бъде отделена за изграждане на ВиК инфраструктура по ОП „Околна среда 2014 -2020“. Освен това е предвидена и реконструкция на пречиствателна станция за питейни води за град Перник на стойност 3,6 млн.лв. с ДДС. В момента тече и ремонт на стената на язовир „Студена“.
Към момента са изградени:
– Улична водопроводна мрежа в с. Ярджиловци – първи етап на стойност 1 840 664 лв.

– Реконструкция на водопроводна мрежа в с. Кралев дол – 174 205,00 лв.

– Канализация на гр. Батановци, кв. „Делниче“ и кв. „Бор“ – 2 788 546 лв.

– Изграждане на канализация на улиците „Ела“, „Липа“, „Незабравка“ и „Чинар“ в кв. „Могиличе” – 533 957 лв.

– Инженеринг за изграждане на външна водопроводна връзка за водоснабдяване на село Расник – 62 400 лв.

– Изграждане на водопроводна връзка между ул. „Владайско въстание“ и кв. „Църква” и връзка с главния водопровод – 293 913 лв.
Проектирани са и предстоят да се изпълнят:
Допълнително водоснабдяване и канализация на с. Драгичево
Рехабилитация на ул. „Граово“ с водопровод
Изграждане на улична водопроводна мрежа за висока зона на село Рударци
Инженеринг за основен ремонт на водопровод и улична настилка на ул. „Софийско шосе“
Реконструкция и подмяна на водопроводна мрежа по републикански път III- 1003 „Драгичево – Рударци- Кладница“