Благоевград се нарежда сред “умните градове” с иновативна платформа за видеонаблюдение

Благоевград се нарежда сред така наречените smart cities, или “умни градове”, с иновативна платформа за видеонаблюдение. Системата беше представена от кмета на общината Атанас Камбитов заедно с директора на Областната дирекция на МВР в Благоевград ст. комисар Дойчин Дойчинов и представители на фирмата, която е изградила системата.
Подобна система има само в петнайсет града в общо шест страни в света, каза кметът на общината. Тя включва 179 камери с различни технически възможности, които обхващат всички обществени и често посещавани обекти в града. С тях може да се наблюдават и натоварените кръстовища, училища и детски градини. Платформата дава възможност за надграждане, така че ако в бъдеще се наложи, може да се добавят камери.
По думите на директора на полицията в Благоевград системата ще даде възможност както за разкриване, така и за предотвратяване и пресичане на различни по вид престъпления. Иновативната система има функция за разпознаване на лица, автомобили и предмети. В нея са вградени аналитици, както и директна връзка с базата данни на МВР.
Кметът на Благоевград отбеляза, че със системата може да се повиши сигурността по време на масови прояви, тя ще е от полза и в случай на бедствия или аварии за всички институции, свързани със сигурността.
Камерите ще се следят от два контролни центъра – един в общината и един в Областната дирекция на МВР. Средствата за изграждането на системата са отделени изцяло от бюджета на община Благоевград, като фирмата, която е реализирала проекта, се задължава в следващите пет години изцяло да я поддържа, както и да обучи служители на общината и полицията за работа с иновативната платформа.