Избирателната комисия регистрира две листи за общински съветници от „Атака” в Дупница

 Любка Велинова
  • Първата листа е с кандидат председателката Любка Велинова, втората включва 7 претенденти за местния парламент начело със Стоян Ушатов

 

С две кандидатски листи за общински съветници се оказа Политическа партия „Атака“ за предстоящите на 27 октомври местни избори в община Дупница. Общинската избирателна комисия (ОИК) е регистрирала и двете листи, като хората в тях са различни. Различни са и пълномощниците на партията на Волен Сидеров, внесли предложенията за регистрация. С решение №99 от 23 септември комисията е регистрирала листа с един-единствен кандидат за общински съветник – Любка Велинова, която е председател на общинската структура на „Атака“ от 2013 г. и бивша детска учителка в града, сега пенсионер.

Стоян Ушатов 

Велинова е и пълномощникът на партията, депозирала предложението. Второто решение е с №115 от 24 септември. Взето е по предложение на зам. областния управител на област Кюстендил Райчо Цветин, който е председател на „Атака” в община Бобошево и се кандидатира за кмет на Бобошево. С него са регистрирани 7 номинирани за съветници. На първо място в листата е Стоян Ушатов – бивш полицай и шеф на Държавна сигурност-Кюстендил, който в мандата на екскмета Атанас Янев оглавяваше отдел “Класифицирана информация” в община Дупница. В списъка са още Стоил Николов, Теодора Кирилова, Божил Начев, Бойка Кацарова, Иван Ясенов и Кирила Кирилова.Разбирайки за втората регистрация, Любка Велинова е подала жалба до Централната избирателна комисия (ЦИК) чрез Общинската избирателна комисия с искане второто решение да бъде отменено. Сочи, че то е постановено неправомерно и в противоречие с Изборния кодекс.

Райчо Цветин

„Да, наистина сме регистрирали две листи с кандидат-съветници на партия „Атака”. При нас са постъпили предложения и ние трябва да ги регистрираме. Любка Велинова е донесла пълномощно за регистрация на партия, а Райчо Цветин – за регистрация на кандидатска листа. В момента изготвяме становище, което ще изпратим в ЦИК, която трябва да се произнесе. Чакаме становище от ЦИК”, каза председателят на комисията Мария Чомакова.„Много ми е болно и обидно. Защо в последния момент Райчо Цветин регистрира листа с хора, които нямат нищо общо с „Атака”. Те не са нито членове, нито симпатизанти на „Атака”.

Факсимиле от жалбата на Любка Велинова

Не са присъствали на събрания, не са били на протести и митинги, организирани от партията. Нямам думи, с които да изразя огорчението си. Достойнството ми е сринато. Аз се срамувам от случилото се”, каза Любка Велинова. Тя допълни, че има здравословни проблеми и е на системи в болница. Както и че се е свързала с централата на партията и следващата седмица ще бъде в София за разговор с ръководството на „Атака”.„Любка Велинова е влязла по собствена воля в местната коалиция с д-р Соколов, но не е съгласувала това с централното ръководство на партията. Така е тръгнала по собствена посока. На нея й е дадено пълномощно да регистрира партията, а не листа. Тя със същото пълномощно е регистрирала листа със себе си. ОИК не е догледала това нещо и я е регистрирала.

Факсимиле от първото решение на ОИК 

На митинга на „Атака” пред Съдебната палата в София на мен ми дадоха универсални пълномощни за регистрация на листи за цялата област, не само за Дупница. Аз само внасям листите чисто като формален акт, като преносител. Станало е недоразумение, защото Любка Велинова е пропуснала да каже, че е регистрирала листа. Нито се е обадила на мен, нито на централата. С това пълномощно тя не може да регистрира листа. Същевременно това беше последният момент за регистрация”, обясни Райчо Цветин. По-късно зам. областният управител се обади, за да съобщи, че от ОИК в Дупница признали грешката си пред него и поискали извинение. „От ОИК ми се извиниха за недоразумението. Убедени са, че са сгрешили.

Факсимиле от второто решение на ОИК

Казаха: „Наша е вината”. Те не са обърнали внимание на пълномощното и така са регистрирали Любка Велинова. Няма нищо скандално. Всичко това е станало случайно, по недоглеждане. Любка Велинова ще си остане в партията. Ще бъде анулирано само решението за регистрацията й”, допълни Цветин. Решението на ЦИК по казуса се очаква днес.