Рок група „Ръсти стрингс“ пред вековната къща
  • Ася, Светли, Кирил, Марти и англичанинът Алън избраха уникалната постройка за видеата към песните „Яно мори“ и „Разболе се Калина“

 

Рок група „Ръсти стрингс“ засне видеоклипове на две от последните си авторски обработки на автентични народни песни в кюстендилското село Раждавица. Видеата на „Яно мори“ и „Разболе се Калина“ са заснети пред уникална къща от 30-те години на 20-и век.

„Направихме клиповете пред уникална къща, която по настоящем се руши. Искаме да насочим вниманието на обществото към обезлюдяващите се села, липсата на поминък и обезверяването на хората”, коментираха от рок група “Ръсти стрингс“. В кюстендилската банда заедно с Ася, Светли, Кирил и Марти е и англичанинът Алън, който е запленен от природата в Кюстендилския край и от 7 години живее в кюстендилско село.

Клиповете са заснети със съдействието на Ярослав Ставрев и Анатоли Костов. Мястото е в близост до Центъра за занаяти “Старата череша” – село Раждавица. Центърът е разположен зад стара 100-годишна фурна, която била в окаяно състояние и е възстановена наскоро.

Построените стари красиви къщи се рушат.

“През 30-те години в селото са живели 1300 човека, в момента са малко над 200 души. Разцветът на кюстендилските села в близост до жп линията през 30-те години, дължащ се на износа на плодове за Европа, е довел до построяването на много красиви къщи, много от които се рушат. Като една от причините за това е липсата на европейско финансиране”, сподели Борислав Крумов, управител на центъра за занаяти.