71-годишният мъж е измамен с „изтърканата” схема с полицейска акция

 

71-годишен дядо от петричко село стана поредната жертва на телефонна измама. Той се е разделил с внушителната сума от близо 38 000 лв., съобщиха от ОД на МВР-Благоевград.
Сигналът за измамата е подаден в полицията в Петрич на 15 октомври. Съобщено е, че около 20,00 часа на 14 октомври чрез телефонно обаждане 71-годишен мъж от с. Марино поле, общ. Петрич, е въведен в заблуждение от лице, което се е представило за полицейски служител и му е поискало парична сума като съдействие за залавяне на телефонни измамници. На потърпевшия е нанесена щета на приблизителна стойност около 20 000 лв. и около 10 000 долара. По случая е образувано досъдебно производство. Работата продължава.
Окръжната дирекция на МВР-Благоевград призовава гражданите за повишено внимание и проява на мнителност по отношение на лица, които чрез телефонно обаждане ги въвеждат в заблуждение с цел получаване на парични суми. При провеждането на полицейски операции няма утвърдена практика полицейските служители да искат лични парични средства и ценности от гражданите. За предотвратяване на подобен вид престъпления, в случай на телефонно обаждане, при което е поискана парична сума, лични данни (име, ЕГН или адрес) или банкови сметки, е необходимо гражданите веднага да се свържат с близки, роднини или съседи и веднага да позвънят на тел. 112 (избира се безплатно). Насочваме вниманието, че тел. 150, тел. 160 и тел. 166 не функционират, уточниха от полицията.