Природозащитници погребаха р. Струма на протест пред РИОСВ-Перник

  • Марио Антонов: Реката се замърсява с отровни промишлени води, влива се в “Пчелина” и можем да стигнем до екокатастрофа

  • От екоинспекцията посочиха, че язовирът е посторен с цел да бъде утайник за промишлени води

Неправителствени организации и жители на град Перник излязоха на протест пред сградата на Регионалната инспекция по опазване на околната среда заради системното замърсяване на река Струма с промишлени води.

Членове на Централната рибозащитна организация протестираха с искане за прекратявана замърсяването на реката и яз. “Пчелина”. “Екокатастрофа” – така протестиращите определиха ситуацията. Затова демонстрантите символично погребаха река Струма пред сградата на РИОСВ. Според тях предприятията в града изпускат силно замърсени води, заради които реката тече с променен цвят. По думите им: „Станала е токсична, а рибата измира”. Протестиращи показаха и изследвания на водата, направени в чужда лаборатория, според които тя е наситена с редица тежки метали.

“Реката се замърсява с отровни промишлени води, влива се в язовир “Пчелина” и можем да стигнем до втора екокатастрофа”, алармира Марио Антонов – ръководител на клона на Централната рибозащитна организация в Перник. По думите му във водата в реката има алуминий, арсен, волфрам, живак, титан, хром и др. елементи. Според природозащитниците измирането на рибата в “Пчелина” в началото на септември не се дължи само на природни фактори. Те настояват за среща с ръководителите на Министерството на земеделието и на ИАРА, също и за изготвяне на оздравителен план за поречието на Струма и язовир “Пчелина”.


Язовир “Пчелина” е построен през 1975 г. като утайник за промишлени води от силно индустриализираните райони на Перник и Радомир, заяви временно изпълняващият длъжността директор на РИОСВ Анелия Дренска. По думите й, поради тази специфика водоемът има изключително голям мъртъв обем. “Около 7-8 м от дъното са покрити с утайки от различно естество – въглищен прах, шлам, метали и др. През летните месеци, когато температурата се повишава и има цъфтеж на водорасли, което намалява количеството на разтворен кислород, особено при маловодие – както тази година, рибата измира”, посочи Дренска. Тя увери, че наличието на мъртва риба в “Пчелина”, установено на 9 септември, не е първият такъв случай.
Тя посочи също, че са проверени 12 промишлени обекта от началото на годината досега по компонент “води”. Към шест от тях са предприети административно-наказателни мерки, като стойността на санкциите е 10 000 лв.