Христо Ковачки губи Общинския съвет в Бобов дол

  • „Зелените” на Елза Величкова имат 7 места в местния парламент, подкрепящите я от БСП – с двама съветници

 

Бизнесменът Христо Ковачки, в чиито ръце от години бе Общинският съвет, губи местния парламент в Бобов дол, показват изборните резултати. ПП „Партия на зелените” и БСП, които се противопоставят на изгарянето на боклук в свързваната с Ковачки ТЕЦ „Бобов дол”, ще имат седем души в Общинския съвет, състоящ се от 13 места. Това са досегашната кметица Елза Величкова, Моника Стоичкова, Константин Динев, Илиян Илиев и Антоанета Плачкова от ПП „Партия на зелените” и  социалистите Елеонора Христова и Валери Радлев. Местната коалиция ЗС „Александър Стамболийски” (БДЦ, Земеделски съюз “Ал. Стамболийски”) ще има трима общински съветници. Това са Красимир Чаврагански – кандидат-кметът на коалицията и досегашен председател на местния парламент, който лансира политиката на Ковачки в миньорския град, Юлиян Йорданов и Радостина Георгиева. Съветниците на ГЕРБ също са трима – Мая Спасова, Росица Борисова и Юлиян Божанов.

Както писахме, битката за Бобов дол продължава в неделя. На балотаж отиват Елза Величкова и Красимир Чаврагански. По-малко от 3% не достигнаха на Величкова на 27 октомври, за да спечели на първия тур, става ясно от информацията, изнесена от Общинската избирателна комисия след окончателното преброяване. Досегашната кметица води с 1033 гласа (2034 гласа, 48,43%), при 1001 действителни бюлетини (23,83%) за Чаврагански. Мая Спасова от ГЕРБ се класира на трето място, с 21,57%, или гласували 906 души. Петър Петров от „Воля” има 174 действителни гласа (4,14%). 85 избиратели са отбелязали, че  не подкрепят никого, което е 2,02%.

От екипа на Величкова пресмятат, че ако в неделя получи доверието на бобовдолци, мястото й в ОбС ще заеме шампионът по борба Милослав Методиев. За първи път от 12 г. Общинският съвет в Бобов дол не е с мнозинство от хора на Ковачки, което в миньорската община приемат като голяма победа.

Ясен е управникът на Големо село. Васил Васев, издигнат от ПП „Партия на зелените”, спечелил с 66,45%, при 15,28% за опонента си Йордан Станкев от Местната коалиция ЗС „Александър Стамболийски” (БДЦ, Земеделски съюз “Ал. Стамболийски”), получил доверието на 15,28% от избирателите.