Иван Гешев в Благоевград: Всеки български гражданин може да си изгради впечатление за мен и за работата ми

Иван Гешев

Няма от какво да се притеснявам, както виждате на десетчасовото изслушване няма обективни данни да се притеснявам и мисля, че всеки български гражданин може да си изгради впечатления за мен, за работата ми, за концепцията ми, каза Иван Гешев във връзка с предстоящото прегласуване на кандидатурата му за главен прокурор в четвъртък от Висшия съдебен съвет.
Има кръгове, които не ме харесват, коментира в Благоевград Гешев, където участва в научна конференция, посветена на борбата с корупцията. За мен е ясно едно, тук не става въпрос за някакви проблеми с Конституцията, не става въпрос за проблеми със законодателството, просто хора, които са засегнати от действията на прокуратурата по прилагането на закона, търсят някаква възможност да се провали процедурата и кандидатът в нея, посочи Гешев.
Няма да коментирам президента, аз казвам само, че той спази Конституцията, произнесе се, както каза, в обозрим срок, изложи мотиви, които не беше длъжен да изложи, обоснова се какви според него са причините, за да върне указа, така че процедурата продължава и аз му благодаря за това, че спази Kонституцията и се произнесе, както той каза, в обозрим срок, коментира Иван Гешев решението на Румен Радев да върне кандидатурата за главен прокурор. Гешев допълни, че на следващото изслушване ще стане ясно дали посочените аргументи ще бъдат приети, или отхвърлени.

Повторното гласуване за кандидата за главен прокурор на България Иван Гешев във Висшия съдебен съвет (ВСС) ще бъде в четвъртък, става ясно от дневния ред на ВСС. Тогава Пленумът на Висшия съдебен съвет ще проведе заседание, на което ще разгледа указа на президента от 7 ноември. Припомняме,
президентът Румен Радев върна избора на Гешев с мотива, че не е имало истинско състезание между кандидати. Иван Гешев беше избран на 24 октомври с 20 гласа “за” и 4 “против”.