Двама депутати – Михаил Христов от БСП и Ерджан Ебатин от ДПС, влязоха в клетката пред Народното събрание, която бе поставена преди седмица като форма на протест срещу фермите за ценни кожи и в подкрепа на забрана за тяхното съществуване у нас.

Демонстрацията се организира от сдружение КАЖИ („Кампании и активизъм за животните в индустрията“) и Гражданската инициатива за забрана добива на ценни кожи. Акцията вече има и внесен законопроект, който забранява умъртвяването на норки, лисици и чинчили.

В България функционират две ферми за ценни кожи – и двете са за американски норки. Общият им обявен капацитет е близо 130 хиляди животни. Около 70% от тях ще бъдат убити за кожите им през месец ноември. Петя Алтимирска от Гражданската инициатива и председател на сдружение КАЖИ:

“Оттук преминаха стотици, може би хиляди хора, които се информираха най-напред за проблемите, за това, че въобще в България има такива обекти на страдания, където животни се отглеждат и се дерат единствено и само за да се ползват кожите им”.

Михаил Христов и Ерджан Ебатин са единствените депутати, които влязоха в клетка за животни в знак на протест и солидарност:

“Не ми е приятно да се живее в едно общество, което няма чувствителност към съдбата, на което и да е животно”. “За мен влизането в клетката е не само морален акт, и си поставих наистина за цел този законопроект да мине. Имам надежда това да се случи, защото първият доклад от комисията е положителен. 12 народни представители гласуваха “за” и един се въздържа. Основната промяна, която предлагам, е в Закона за ветеринарномедицинската дейност и тя забранява отглеждането на животни само с цел кожата им”.

Организацията на акцията “Седмица в клетка” ще проведе и шествие на 29 ноември в рамките на Световния ден без кожа, с участието на граждани, което ще настоява за бързи законови промени./БНР