Конкурс “Съдът през моите очи” обяви Районният съд в Кюстендил

Конкурс под мотото “Съдът през моите очи” обяви Районният съд в Кюстендил. В него могат да участват учениците от 1-ви до 12-и клас от училищата в общините Кюстендил, Невестино и Трекляно, разделени в три възрастови групи, съобщиха от съда.
Конкурсът е част от образователната програма на ВСС “Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”.
Участниците могат да изберат формата за представяне – чрез рисунка или текст. Творбите трябва да бъдат предадени в Районния съд в Кюстендил до 10 януари. Награждаването ще бъде на 17 януари в Съдебната палата в областния град.
За да провокират интереса на учениците, от съда припомниха, че изборът на първите съдии е ставал с боб и царевица, а не с бюлетини; че първата Съдебна палата в България е осветена и открита на 28 юни 1931 г. в Кюстендил, където сега се помещава общината. Интересен факт е и че от 1895 до 1903 г. писар на Окръжния съд е бил бъдещият голям художник Владимир Димитров-Майстора, който по-късно открива и първата си изложба в сградата на съда.