• МВнР: Няма данни за пострадали български граждани

 

Най-малко 5-има души загинаха, до 20 са ранени, а има и изчезнали след изригването на вулкан до брега на остров в Нова Зеландия, предаде „Ройтерс”.

Двадесет и трима души, някои от които туристи от круизния кораб „Овейшън от дъ сийс“, са били спасени от Белия остров след изригването на вулкана около 14,11 часа местно време (03,11 ч българско). В района е имало около 50-ина души при изригването.

Полицията потвърди, че най-малко 5-има са загинали.

Властите се опасяват, че броят на жертвите може да се увеличи заради хората в неизвестност. Те посочиха, че в момента е много опасно да се извършват спасителни операции на острова.

Майкъл Шейд – мениджър по инженеринг от Сан Франциско, бе след туристите, които успяха да напуснат острова минути преди изригването.

Той пусна в социална медия драматични кадри от изригването от лодката, на която е бил, които показват как дим обхваща върха на кратера, а след това и целия остров.

„Трудно е да се повярва. Цялата ни група бе на ръба на основния кратер преди по-малко от 30 минути“, каза той.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн потвърди, че в района на острова при изригването е имало и чужденци. „Всичките ни мисли са с потърпевшите“, добави тя.

Поне един от пострадалите е тежко ранен, съобщи полицията и посочи, че около острова е наложена зона, забранена за полети.

 

Остров Уайт се намира на около 50 км от източното крайбрежие на Северния остров и е често посещаван от туристи.

„Не съм сигурна дали тези хора са били на острова, или близо до него, но определено е имало една група там и те определено са имали нужда от медицинска помощ“, каза кметицата на Уакатане Джуди Търнър, цитирана от „Ройтерс”.

Димът от изригването се вижда и от континенталната част, а Националната агенция за реагиране при извънредни ситуации предупреди, че някои райони може да бъдат засегнати от сипещата се пепел.

Вулканът – един от най-активните в Нова Зеландия

Вулканът на острова е един от най-активните в Нова Зеландия. Дванайсет души са загинали на острова през 1914 г., когато оттам се е извличала сяра. Част от кратера на вулкана е рухнала, а срутването е унищожило миньорското село и самата мина. Остров Уайт, или Белия остров, е известен също и под името Уакаари.

Няма данни за пострадали български граждани

Към момента няма данни за пострадали български граждани при изригването на вулкана, както и във връзка с усложнената климатична обстановка на Южния остров и в столицата Уелингтън, съобщават от българското външно министерство.

По информация на българското посолство в Канбера, Австралия, акредитирано и за Нова Зеландия, проливните дъждове са довели до затваряне на магистрали и пътища, както и до прекъсвания на комуникациите.

Мисията ни в Канбера е в постоянен контакт с местните власти.

При необходимост българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Канбера на телефони: +612 62 86 97 00 и +614 38 00 51 87./БНР