Национален парк „Рила” получи разрешително за строеж на база за планинските спасители от Дупница

  • Божидар Джокин: Надяваме се това лято да открием пункта до х. „Седемте езера”, получихме и втора шейна, вече е на х. „Пионерска”

Дупнишките планински спасители се доближават до реализацията на отдавнашната си мечта да имат своя база, след като Национален парк „Рила”-Благоевград получи разрешително за строеж на Контролно-информационен пункт (КИП) в района на хижа „Седемте езера” и вече може да търси изпълнител. „Всички необходими документи вече са готови. Преди 10 дни община Сапарева баня издаде разрешителното за строеж на пункта на НП „Рила”. В момента тече 14-дневният законов срок за обжалване, след което от парка могат да обявят процедурата по избор на изпълнител. От парковата дирекция забавиха много нещата. Затова се надяваме да няма повече пречки и в края на април или началото на май догодина да започне строителството, а през лятото официално да открием базата”, каза Божидар Джокин, който доскоро бе единственият щатен спасител в отряда на Планинска спасителна служба (ПСС)-Дупница. Както сме писали, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към МОСВ отпусна над 300 000 лева за изграждането на пункта, чийто собственик ще бъде НП „Рила”. Базата ще е със 160 кв. м площ, двуетажна, разделена на две – за спасителите и рейнджърите от парка. Планинската служба ще разполага с манипулационна, дневна, стая за дежурния спасител и гараж за моторна шейна – на първия етаж, и спално помещение с 4 легла – на втория етаж. Припомняме още, че изграждането на пункта се забави заради проваляне на обществената поръчка от парковата дирекция.

Само преди дни службата се сдоби с втори щатен спасител. Това е Ивелин Гусийски, който е назначен на 9 декември. Другата добра новина е буквално гореща – от днес (11 декември), когато за отряда е докарана чисто нова съвременна моторна шейна. „Днес докарахме нова моторна шейна, която вече е на хижа „Пионерска”. Тя е канадска, по-модерна и по-ефективна от тази, с която разполагаме, и ще върши страхотна работа. Предназначена е за пистово и извънпистово спасяване”, похвали се Божидар Джокин. Шейната е осигурена от Централната планинска спасителна служба и струва над 20 000 лева.

20 силни мъже, заредени с човеколюбие и способни на саможертва, представляват ПСС-Дупница. Отскоро в отряда има и четирима стажанти. Спасителите, отговарящи за един от най-посещаваните райони в най-високата планина на Балканите, са между 20 и 70 години. От различни професии, с различни интереси, но с обща цел – спасяването и съхранението на човешкия живот. „При нас са хора с различни професии. Има прокурор, главен счетоводител, юрисконсулт, държавни служители, инженер, надзиратели в затвор. Всички те, когато са в Планинската спасителна служба, оставят професията си на прага.

Там всички сме приятели, равни, водени от стремежа да помагаме на бедстващи в планината. Различни сме и по възраст – имаме над 60-годишни и под 30-годишни. Средната възраст е над 40 години, което не е добре. По-добре е да има повече млади хора в отряда, но това е трудно постижимо. Условията са тежки, участваме в много тежки акции, в дъжд, сняг, доброволно, без никакви средства. Жертвите са големи. Много хора идват, виждат за какво става дума и се отказват. Не всеки може да издържи. Остават само хората, на които действително можем да разчитаме. Които обичат хората и планината. Пробвали сме с добри скиори, добри планинари, но ако нямат хуманизъм в кръвта, не се получава. Трудно е младите хора да се доберат до тази идея. Все пак се намират, щом имаме стажанти”, коментира Джокин. Държавата е длъжник и на спасителите. „Редно е държавата да компенсира спасителите, както е в много европейски страни. Това може да се регламентира със закон за доброволчеството, който е само в процес на проектиране. Сега е трудно. Повечето фирми са частни и при акция работодателят те пуска да отсъстваш от работа, но ти казва: „Няма да ти платя за това време”, обясни  Божидар Джокин.

Част от ПСС-Дупница е и кучето Ектор, с водач Иван Тушев. Ектор помага за издирване при акции и лавини. Сменя на поста прочулия се преди няколко години в цяла България Гаро, който починал. Последната акция на дупничани е от средата на ноември, когато в района на Рилския манастир спасиха две момичета от Израел. „Търсихме двете туристки посред нощ и се прибрахме в три и половина сутринта”, отбеляза спасителят. В навечерието на активния зимен сезон той даде съвети на туристите. Хората, тръгнали към планината, на първо място трябва да следят прогнозата за времето. Да са добре екипирани, с топли шапки, ръкавици, да си носят топли течности, шоколад, със заредени мобилни телефони. Да си носят резервни дрехи. Когато тръгват, да се обаждат на близките къде отиват, къде се намират. Освен това – да информират близките, хижарите накъде са тръгнали. Да се придвижват в светлата част на денонощието. Да имат предвид, че времето в планината се променя за броени минути. Ако попаднат в гъста мъгла, да се опитат да намерят следите си и да се върнат обратно или да останат на място и да изчакат. „В такива моменти хората обикновено се страхуват, губят чувство за ориентация, обхваща ги паника, изпадат в депресия. Ако продължат в мъглата, рискът е много голям”, подчерта спасителят.