Шествие, посветено на годишнината от Освобождението, премина през улиците на Кюстендил

С празнично шествие в Кюстендил бяха отбелязани 142 години от Освобождението на града. Шествието тръгна от централния площад “Велбъжд” и достигна до паметника на Ильо войвода.

На гранитния монумент на Ильо войвода венци и цветя поднесоха областният управител Виктор Янев, кметът Петър Паунов, зам.-кметовете Росица Плачкова, Надя Каратова и Светослав Василев, председателят на Общинския съвет Михаела Крумова, общински съветници, представители на политически партии и организации, граждани. Пред паметника на Ильо войвода бе произнесено слово, посветено на събитията, белязали този исторически момент. Преди това присъстващите почетоха паметта на героите с минута мълчание.

„Това е паметен ден. За да ни има днес нас и децата ни, ни е даден шанс от онези светли хора, чиито имена бяха изброени днес. Дано да бъдем достойни техни последователи, защото Кюстендил заслужава да се развива, да върви напред и да пребъде. Надявам се Бог да ни укрепва всички, да го следваме и да бъдем достойни последователи, защото Кюстендил заслужава да се развива, да върви напред и да пребъде. Светъл празник на всички“, каза кметът Петър Паунов.

През целия ден гражданите можеха безплатно да посетят експозицията „Националноосвободителните борби на населението от Кюстендилския край” в къщата музей „Ильо войвода”.

С решение на ОбС в Кюстендил от 2009 година 29 януари е обявен за официален празник на града.