България създава национален кризизен център към ВМА заради коронавируса

България създава национален кризизен център към ВМА заради коронавируса. Това беше решено на извънреден Съвет по сигурността в МС, предаде репортер на БГНЕС.

Още утре във лечебното заведение и на летище София ще бъде разиграна симулация с двама болни. Премиерът нареди на здравните власти всеки ден да информират подробно обществеността, за да не се получи дезинформация както в Италия.

По сухоземните граници ще бъдат назначени екипи с дежурства с мобилни термометри,съобщи директорът на ВМА Венцислав Мутафчийски.

До утре сутринта ще се изработи стратегия с лечебните заведения. „Всичко да бъде проиграно да го имаме, ако се случи“, нареди премиерът.

На заседанието стана ясно, че ще бъде отменен Ден на отворените врати във Военноисторическия музей,който традиционно се прави на3 март.

Борисов е разпоредил на спортното министерство да се преосмисли ситуацията дали да се отлагат първенства, в случай на регистриран случай.

На днешния извънреден Съвет по сигурността заради коронавируса премиерът Бойко Борисов призова хората, които се връщат от рискови места, да спазват 14-дневен карантинен период.

Най-важна в тази ситуация е дисциплината, заяви премиерът

 

Кантарджиев: Здрав човек не може да се изследва за коронавирус

Това обясни преди извънредната среща в МС на Съвета по сигурността директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кандаржиев.

Изследването е безплатно и се извършва само по лекарско предписание на лежащо болен. До момента центърът е изследвал близо 30 материала, които са отрицателни.

„Всички здрави хора, които се връщат от чужбина не се изследват никъде по света. Защото, тестът не може да докаже наличие на вирус в организма“, каза още Кантарджиев.

„Връзките между и България и Италия са значително по-интензивни, отколкото с Китай. Първата контрола, която се прави на летището, важи за всички кацащи на наша територия. Въпросът е сега да разширим този контрол и на сухоземните граници и да създадем условия, а в случая реакцията да е бърза, да не позволим разпространение вътре в страната“, допълни той.

По думите му, ако човек не проявява симптоми на коронавирус, то той няма и как да бъде изследван.

В страната има около 2000 теста за изследване на вируса.

„България Ер“ отменя полетите си от и до Милано до 27 февруари, съобщиха за БНР от пресслужбата на авиокомпанията.