България има ограничен напредък при гарантирането на ефективния надзор и прокарването на рамка срещу прането на пари – това е оценката за страната по повод  изпълнението на специфичните препоръки на Европейската комисия от миналата година, отбелязани в зимния пакет на Европейския семестър.

По същия начин комисията определя действията на страната ни за осъществяване на икономическа политика, която да е фокусирана върху инвестициите в областта на изследванията и иновациите.

България обаче има съществен прогрес при подобряването на корпоративното управление на държавните предприятия, приемането и прилагането на съответното законодателство, както и при гарантиране на стабилността на банковия сектор чрез засилване на надзора, подчертават от комисията.

Изпълнителният заместник-председател на Еврокомисията, отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис подчерта:

„Дисбалансите в България са коригирани. България е осъществила съществен напредък при укрепването на управлението на финансовия сектор, корпоративният дълг е спаднал, както и делът на необслужваните кредити. Това показва, че поетият траен ангажимент към определени политики и реформи носи добри резултати“./БНР