Красимира Александрова печели конкурса за управител на ЦНСТ и Преходното жилище, разкрити на мястото на юндома в Дупница

Красимира Александрова е спечелила конкурса за управител на Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) и Преходното жилище, които ще бъдат разкрити на мястото на дом „Олга Стоянова” в Дупница, съобщиха от общинската администрация в града след проведения конкурс. Като социален работник ще бъде назначена Радостина Сакаджийска, която в момента е възпитател в дома и също е спечелила конкурс за длъжността. Като възпитател в центъра остава Венцислав Стоянов – дългогодишен възпитател и в юндома. При проведения конкурс са избрани и шестимата необходими детегледачи, двама от които са работили и досега в дом „Олга Стоянова”, четирима трудотерапевти, психолог и домакин.

Обявените вакантни длъжности са предизвикали сериозен интерес. „За поста управител се кандидатираха четирима души, като двама не отговаряха на изискванията. Досегашният директор на юндома Красимира Александрова спечели конкурса при конкуренцията на Красимира Йорданова. За психолог се кандидатираха петима души, като само един отговаряше на изискванията. Имаше дори такива, които не само, че нямат стаж, както бе заложено в изискванията, но и без необходимото образование, например студент по психология в първи курс”, обясниха от общинския отдел за образование и култура.

Както писахме, Центърът за настаняване от семеен тип и Преходното жилище в Дупница ще заработят в средата на този месец. В двете институции ще бъдат настанени живеещите в момента в дом „Олга Стоянова” седем деца. Юндомът се закрива в съответствие с националната политика за извеждане на децата от институциите и настаняването им в среда, близка до семейната. Институцията спира да функционира от 1 април.

Стана ясно още, че функциите си запазва и т.нар. „Синя стая” за изслушване на деца, жертви или свидетели на насилие, разкрита през 2013 г. Както е известно, тя се помещава в Центъра за обществена подкрепа „За да има щастие в детските очи”, който от своя страна пък се намира в сградата на юндома.