Долнобанци си взеха осветени върбови клонки и здравец

В 6-та Неделя на Великия пост Православната ни църква чества Връбница или Цветница.

При спазване на строги санитарно-хигиенни мерки за сигурност в условията на извънредното положение от миряните в енорийския храм “Успение на Пресвета Богородица” бе отстранена Златоустова Света Литургия от ставрофорен иконом Пламен Димитров и неговия син свещеник Емануил. На излизане всеки от присъстващите си взе от осветените върбови клонки и здравец.

И както повелява традицията именниците в този ден почерпиха за здраве и благополучие в семейството.

В края на църковната служба иконом Пламен Димитров съобщи че за предстоящите празници за Възкресение Христово църковните богослужения ще си бъдат както обикновено, но при спазване на вече създадените санитарно-хигиенни мерки за безопасност и сигурност за здравето на миряните.

Отец Пламен инфомира, че традиционният курбан за празника “Живоприемни източник” в първия петък след Великден на църквата “Света Петка” ще се приготви от персонала на кухнята на Домашния социален патронаж и след освещаването му, ще бъде раздаден на всеки по едно бурканче.

Такова е било решението на проведената среща и разговор между отец Пламен и кметът на общината Владимир Джамбазов във връзка с предстоящите Великденски празници.

Любо Кузев