Ресторантьори от Кюстендил наредиха 1000 стола по пешеходната алея като протест срещу 20-те процента ДДС

Ресторантьори от Кюстендил наредиха 1000 стола по 500-метровата пешеходна алея в града, където се намират основните заведения за хранене, кафенета и ресторанти в града. Със символичния акт собствениците на заведения настояват за 5 процента ДДС в сектор “Туризъм”.
“Подкрепят ни и колеги от другите градове на страната. Решихме да протестираме, след като решиха да ни отворят, по същият груб начин, по който решиха да ни затворят по-рано”, каза за БТА Станислав Димитров, собственик на заведение в града. “Предполагам, че в другите градове също ще възникнат такива протести”, допълни Димитров.
Ресторантьорите в Кюстендил няма да отворят заведенията си въпреки смекчаването на противоепидемичните мерки, съгласно заповедта на здравния министър, категорични са те. Те допълниха, че в цяла Европа са намалени ставките за ДДС не само за туризма, а и за храни и лекарства.
“Не може да сме заложници на мнението на финансовия министър. Единственото, което искаме, е да спасим българския туризъм”, категорични са още от бранша.
“В нашия град всички се познаваме, защото всички са наши клиенти. Имаме пълната подкрепа от тях”, казаха още ресторантьорите./БТА