Снимка: Архив

Обмисля се разполагането на повече пунктове за изкупуване на череши в Кюстендилска община през тази година, с цел избягването на струпване на много хора на едно място. Това каза кметът на община Кюстендил Петър Паунов. Той посочи, че ако има пазар, ще се търсят подходящи публични места – площади, които да гарантират сигурността и здравето на хората, но и да не създават предпоставки за струпване на много хора.
Традиционно в черешовите блокове и по дворовете няма да има пунктове, а за охраната на масивите ще се грижат полиция и жандармерия, каза Паунов. Той посочи, че “Празник на черешата” през тази година няма да има в традиционния му формат, но подчерта, че не се изключва възможността да се осъществи по-разширено предлагане за желаещи купувачи от цялата страна, с културна програма.
“Ще създадем условия за непосредствено достигане до производителя и възможността всеки да може да си купи череши. Ще се постараем, където е възможно, да бъдат откривани тържища, ще оказваме съдействие, за да може продукцията да бъде предлагана на крайния потребител”, каза Паунов.
Кметът на Кюстендил допълни, че сигурността ще бъде гарантирана по време на кампанията. Предстои да се детайлизира работата с берачите, превоза им, както и контактите помежду им. В предстоящите срещи ще участват и представители на РЗИ и БАБХ.