Черният лешояд Ултрон, дарен на страната ни от белгийския зоопарк “Планкендел”, бе открит прострелян от бракониери в Кърджалийско, съобщиха от природозащитната организация “Зелени Балкани”. Този рядък вид, за чието завръщане в България от неправителствената природозащитна организация работят от 30 години, е изключително ценен за България и Европа. Ултрон не е успял да доживее първия си рожден ден и е умрял от своите рани в Спасителния център за диви животни на “Зелени Балкани”. Това е огромен удар срещу природозащитата в България, но и срещу природата в страната ни и на Балканите като цяло, посочват от организацията. По случая е образувана преписка и се води разследване. От организацията се обръщат с молба за съдействие в търсенето на информация и сведения, които биха помогнали за разследването по случая. Птицата бе освободена миналата година край гр. Котел. Ултрон е зимувал в резерват в Северна Гърция и е убит по време на полета си обратно към България. “По време на прелета му лошото време и мъглата го приземиха в Кърджалийско, където бракониерски изстрел прекъсна полета му. Сателитният предавател, с който е екипирана всяка една освобождавана птица, веднага ни подаде данни, че нещо не е наред. Открихме Ултрон окървавен и с прострелни рани”, съобщават от “Зелени Балкани”. Птицата бе настанена за интензивно лечение в Спасителния център на организацията в Стара Загора, където екип от ветеринарни лекари се бори за живота й дни наред, но неуспешно. „Не можем да опишем с думи гнева си към извършителите, както и срама, който изпитваме от случилото се пред: гледачите, отгледали с толкова усилия тази великолепна птица; институциите, които я дариха; европейския данъкоплатец, осигурил средствата, и целия международен екип по проекта, който работи за завръщането на черния лешояд в България…”, посочват още от “Зелени Балкани”.

Черният лешояд е консервационно значим вид – поставен е под защита със Закона за биологичното разнообразие. “Зелени Балкани” работи по програма за възстановяване на популацията на вида на различни места в България.

 

 

1 коментар

  1. Дано погребете най-милото и обичаното всички,които посягате на невинните твари-птици,диви животни,влечуги! Нито едно от тях дори нищо не ви е сторило.Дано в мъки пукнете и парите си по доктори и онколози да давате !Милите ви на сърцето дано по болници да гледате!Проклети бъдете и дано никога не се размножите и дано освободите мястото си за по-достойни хора от вас! Вие не сте и хора,а двукрака гняс и измет,незаслужаваща да живее.

Comments are closed.